Dr. Who spel på Google

Publicerat: 2013-11-22 11:24:37 | Kategori: Spel & Program

Google verkar alltid ta det där extra steget som egentligen ingen bett dem att göra, men roligt är det när de väl tar sig tid. Denna gång har de skapat ett litet spel för 50-årsjubileumet av Dr. Who. Personligen har aldrig Dr. Who varit någon favorit, men jag har inte heller riktigt tagit mig tid till det. Skulle jag väl göra det så skulle jag känna mig tvungen att börja med de gamla avsnitten och de är ju svartvita och uråldrade. Någon dag ska det bli av!

Hur som helst, detta lilla spel är riktigt roligt. Man väljer vilken karaktär man vill styra och sedan ska man för varje bana ta sig från sin telefonkiosk till en bokstav och sedan åter till telefonkiosken. Inte helt förvånande så är det Google man ska stava till. Ett par olika sorters robotar från serien försöker hindra en från att ta sig igenom banorna. Får de tag i en så är den karaktären förbrukad (död?) och man får spela som nästa karaktär i ledet. I och med att det finns 11 karaktärer så gissar jag på att man har så många liv så att säga. Allt för många för det korta spelet, men utmaningen ligger snarare i att klara spelet på så kort tid som möjligt!

I vanlig Google-anda så kommer spelet antagligen endast finnas tillgängligt under en dag, så det är lika bra att prova på det innan det försvinner.

http://www.google.com/doodles/doctor-whos-50th-anniversary


Kommentera

Tre skärmars underverk

Publicerat: 2013-06-09 23:24:48 | Kategori: Spel & Program

Nu har det tagit ett bra tag sedan mitt förra inlägg, men så har jag haft en hel del för mig också. Den som nu läste det inlägget kunde säkert misstänka att jag skulle falla för trycket och handla skärmar... och det gjorde jag. Jag beställde två skärmar från AOC genom CDON. De kostade inte speciellt mycket och nu i efterhand kan jag säga att det var ett riktigt bra köp! Mitt enda problem är samtidigt något som är väldigt önskvärt, dvs att de är 24". Min gamla skärm är 22,5" och därför ser det lite udda ut med två större skärmar bredvid, men det fungerar ändå riktigt bra! Jag är intresserad av att utöka med ännu en 24", men vi får se. smiley

Nästa problem jag uppmärksammade var att mitt skrivbord var allt för litet för tre skärmar och jag har fått ha två skärmar på skrivbordet och en på datorchassit under veckan. Detta är däremot också löst då jag uppmärksammade en fin annons på Blocket. Ett 140 cm brett skrivbord med glasskiva för ynka 300 kronor! Om jag nu måste nämna det så var det ett ännu bättre köp än skärmarna! Tyvärr tyckte inte min rygg detsamma som gav upp strax efter att jag bar hem skrivbordet i fredags. Nu är jag soffliggandes i väntan på en bättre rygg. cheeky

Tyvärr har jag inga saftiga foton på upplägget än, men däremot några bilder från Euro Truck Simulator 2. Det är betydligt mycket mer inlevelse kan jag meddela, men tyvärr kräver det också betydligt mer av grafikkortet. På bilderna syns mina nuvarande inställningar vilket ger omkring 60 fps förutom i städer. Det ser ännu ganska bra ut, men det krävdes att jag minskade skalningen och skuggorna en hel del. För att nämna det ännu en gång så är detta med ett överklockat GTX 680 vilket är ett väldigt kapabelt kort! Med ett sämre grafikkort så skulle nog upplevelsen bli ganska undermålig. Köper man ett grafikkort idag så rekommenderar jag minst ett GTX 770 eller ett HD7970. Ett GTX Titan hade nog varit drömmen, men att lägga ut ytterligare 8000 kronor för att spela Euro Truck Simulator 2 är verkligen galet!

Efter att ha tappat tråden lite så återgår jag till upplevelsen med tre skärmar. Jag använder en mod som ger ett bredare synfält, en så kallad FOV på 85. Med denna mod så kan man se alla backspeglar vilket är en klar fördel samt att man ser mer svischa förbi i periferin.

Hade min rygg varit i bättre skick så hade jag kunnat berätta och testa mer, men det kommer. Även ett par foton på min nu ökända "gaminghörna" skulle kanske vara något. smiley


Kommentera

Euro Truck Simulator 2

Publicerat: 2013-05-14 16:23:04 | Kategori: Spel & Program

Som jag nämnde i förra inlägget hade jag mycket svårt att finna tiden att skriva här i och med att jag spelade Euro Truck Simulator 2. För att kombinera det nöjet med hraffe.se så tänkte jag fördjupa mig lite på vad egentligen Euro Truck Simulator 2 är och vad jag tycker om det.

Det första spelet i serien kom ut för tre år sedan och handlar så vitt jag vet om precis samma sak fast inte lika raffinerat. Jag har tyvärr inte spelat det, men jag spelar i allmänhet väldigt lite så det är inte så konstigt att jag missar några spel här och där. Uppföljaren å andra sidan började jag spela för ett par veckor sedan. Det kom ut förra året, men med tanke på att det är aningen nischat så tog det ett tag för mig att upptäcka spelet.

Vad går då Euro Truck Simulator 2 ut på? Det är faktiskt så pass enkelt att det endast handlar om att köra lastbil från punkt A till punkt B med diverse gods. Man kör omkring i större delen av Europa, men tyvärr verkar skandinavien saknas. Å andra sidan finns det lastbilar både av märket Volvo och Skania, så helt osvenskt känns det inte.

Man tjänar dessutom pengar på rutterna och efter ett tag så kan man uppgradera sitt garage, köpa lastbilar och anlita medarbetare. För att ha råd kan man antingen köra till fördärv eller ta ett banklån.

Grafiken är faktiskt riktigt vacker och gör det extra roligt att bara köra omkring i lastbilen. Tyvärr är spelet också ganska tungdrivet. Jag kör med ett rejält överklockat GTX 680 och med högsta inställningarna så är det knappt spelbart! Bilderna här är med mina inställningar och spelet går för det mesta i jämna 60 fps förutom i större städer. Utan att ta i så ser spelet förbaskat fint ut ändå!

Något jag däremot märkte ganska fort är att det inte är speciellt skoj att spela ett sånt här spel med tangentbord och mus. Man tappar i princip all känsla och man ledsnar fort. Några dagar efter jag hade börjat spela så körde jag i verkligheten över till Netonnet och köpte en ratt. Riktigt billigt skräp egentligen, men ett bra köp om man endast spelar ett bilspel. Efter ett par dagars trixande med inställningar och även en fysisk reparation av ratten så fungerar den ypperligt. Nu känns det som att det är mitt fel ifall jag inte kan hålla mig på vägen och inte rattens.

Något annat som kan förhöja spelupplevelsen på vägen är musik. Man kan antingen lyssna på Internetradio eller spela musik från hårddisken. Det känns lite som när man är ute och kör i verkligheten. Ibland så lyssnar man ju på CD, MP3 eller Spotify, men det händer ju att man bara slår på en radiokanal om man inte ids klura ut något speciellt man vill lyssna på.

Trafiken i Euro Truck Simulator är relativt verklighetstrogen och för det mesta känns det verkligen som riktig trafik. Man kommer på sig själv att använda blinkers och slå av hellysena vid möte på natten. Medtrafikanterna kan däremot också vara riktigt knäppa ibland, precis som riktiga bilister. Ibland är det någon bil som väljer att byta fil precis när man håller på att köra om den och så smäller det. Annars är det oftast saker som att de kan vara rejält långsamma på att köra ut i korsningar som stör mig. Det leder även till att det ibland bildas ganska rejäla köer. Jag minns att det en gång hände att jag faktiskt stod i en bilkö i över en halvtimma tills jag till slut blev less och körde förbi på vägrenen.

Fysiken är även den bra och lastbilen känns riktigt tung. Har man inte koll på svängarna  så är det lätt hänt att man välter och får kalla på bärgare. Det blir även svårare att kontrollera lastbilen när det regnar och man kan tappa kontrollen över lastbilen om man kör för fort i kurvor. Däremot är det synd att man inte kan se skador på lastbilen eller andra bilar samt att krockar aldrig är livshotande på något vis. Krockar man så tar lastbilen skada och motorfel kan förekomma om man inte reparerar lastbilen, men den ser alltid splitterny ut.

Man kan även bli trött när man är ute och kör, lastbilsföraren i spelet kan börja gäspa och blunda om man inte vilar. Tack och lov går det att stänga av, det kan bli lite tröttsamt om man själv har svårt att hålla ögonen öppna. Sist men inte minst så måste man tänka på att tanka lastbilen så att man inte blir stående mitt ute i ingenstans.

Euro Truck Simulator 2 är alltså ett riktigt grymt spel eller kanske snarare simulator. Det är så att jag funderar på att skaffa fler skärmar så att man slipper kolla runt med musen när man ska svänga ut i en korsning. Klart beroendeframkallande och värt pengarna, både spelet och en ratt det vill säga!


Kommentera