Xiaomi Redmi 4 Prime

Publicerat: 2017-01-20 12:10:24 | Kategori: Android

Jag vet inte hur det kommer sig, men varenda gång jag tänker att jag ska göra en serie med flera inlägg om samma sak så får jag skrivtorka. Däremot var problemen med Oukitel K6000 så pass stora att jag inte kunde lösa dem. Det stora batteriet på 6000 mAh kändes som en tredjedel av sin storlek och telefonen startade om sig själv minst en gång per dag. Detta fick mig att leta efter andra skojiga kinesiska telefoner. Den telefon som fick min penning blev till slut Xiaomi Redmi 4 Prime.

Specifikationer
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
Display: 5,0" 1080p, FHD
Processor: Snapdragon 625 Octa Core Max 2.0GHz
GPU: Adreno 506
RAM: 3GB RAM + 32GB ROM
Kamera: 13 megapixlar bak, 5 megapixlar fram
Frekvenser: GSM 850/900/1800/1900MHz 3G: 900/2100MHz 4G: 800/1800/2100/2600MHz
2 x Micro-SIM 2G / 3G / 4G + 2G / 3G / 4G
WiFi 802.11 a / b / g / n
Bluetooth 4.2
Accelerometer, Ambient Light Sensor, Gravity Sensor, Gyroscope, Proximity Sensor 
Fingeravtryckssensor på baksidan
Kapslingsklass IP64: Ingen
Anslutningar: Micro-USB, 3,5 mm ljud, 2x-sim, minneskort
Batteri: 4000 mAh
Dimensioner: 141 x 70 x 8,9 mm
Vikt: 157 g
Pris: Ca 1500 kr

Första Intrycket
Det första som slog mig var nog storleken. 0,5 tum gör otroligt mycket och telefonen i sig är betydligt mycket smidigare att ha med sig än både Oneplus One och Oukitel K6000. Kort och gott skulle jag klassa det som en förminskad variant av Outkitel K6000. Baksidan känns dock betydligt mycket bättre med mindre plastdetaljer och ett mindre distraherande kamerahus. Den enda plastdetaljen på hela telefonen är just ovanför kameran. Något störande då telefonen annars skulle kunna jämföras med en nymodig Iphone i byggkvalitet, men å andra sidan är telefonen nästan tio gånger billigare. Något som känns sämre än Oukitel K6000 är att det inte följer med något skärmskydd alls. Däremot så spelar det inte så stor roll om man repar skärmen på en så pass billig telefon.

Skärmen på Xiaomi Redmi 4 Prime är lika vacker som på Oukitels variant, speciellt efter att ha ställt in färgmättnaden. Den största skillnaden är dock utan tvekan varianten av Android. Bägge telefonerna har Android 6.0, men Xiaomi har MIUI ovanpå Android. Det är mer än bara ett skinn och ger betydligt fler inställningsmöjligheter än standard, men man märker att det är kinesiskt i grund med dåliga översättningar. Inte nog med det, jag beställde telefonen från Gearbest.com och de har en lagt på en hemmabryggd variant av MIUI. Denna har några helt förstörda funktioner och kommer mest troligt aldrig att få någon uppdatering. Mer om detta längre fram.

Batteritid
Det absolut mest förvånande med både Outkitel K6000 och Xiaomi Redmi 4 Prime är just batteritiden. Trots att det skiljer 2000 mAh till Oukitels fördel så är batteritiden på Xiaomis telefon betydligt bättre. Med min användning så klarar jag kring 5-6 dagar utan att ladda telefonen. Jag märker inga problem alls med hög batterianvändning med Bluetooth, Wifi och GPS aktiverat.

Ska jag vara helt ärlig så är skärmen också riktigt batterisnål och jag lyckas inte få mindre än 10 timmars skärmtid på en laddning. Helt klart toppbetyg!

Just laddningen av Xiaomi verkar vara på lägre spänning. Oneplus One laddar betydligt mycket snabbare, men Redmi 4 Primes batteri håller längre. Oukitels telefon laddar långsammast på grund av batterikapaciteten. Kanske inte strålande resultat, men det spelar inte så stor roll då man inte behöver ladda batteriet speciellt ofta alls.

LTE, Wi-Fi, GPS, notifikationer och fingeravtryckssensor
Det finns ingen anledning att ens skriva något under denna kategori då allting fungerar klockrent och krossar Oukitels tegelsten på alla sätt och vis. Mer konsekvent 4G-uppkoppling, AC-standard och gyroskop. Det går att jämföra med Oneplus One, men jag skulle vilja påstå att Xiaomis telefon hittar ens position snabbare.

Något som även höjer Xiaomi mot skyarna är att telefonen har en notifikations-LED till skillnad mot Outkitels motsvarighet (dvs ingen alls). Det kanske inte är den skapaste lampan, men klart bättre än ingen alls och fungerar bra nog. Oneplus One vinner här utan tvekan, men det är mer av en petitess i det stora hela.

Fingeravtryckssenorn i sig var inte dålig på Oukitel K6000, men Xiaomi vinner även här. Telefonen känner fortare av fingeravtrycken och det känns som att den är lite enklare att låsa upp rent allmänt. Lite av ett flaggskepp för en billig peng alltså!

Skärmyta och storlek
Något som tog tid att vänja sig vid var utan tvekan skärmytan. Det är en betydligt mycket mindre skärm, men samtidigt så är det samma upplösning som på de övriga telefonerna jag har nämnt. Vad som däremot är mycket positivt i samma bemärkelse är att fotavtrycket av själva telefonen är mindre. Det är knappt som att man behöver specialbeställa byxor längre för att telefonen ska få plats i fickan.

Man kan nog räkna telefonen som liten idag, men bara för ett par år sedan så skulle man ha kallat den för en bjässe. En Apple Iphone 7 är fortfarande mindre, men då är man också fast med en mindre skärm, ett mindre batteri och tyvärr också iOS.

Kamera
Finns det något att anmärka på så är det själva kameran på Xiaomi Redmi 4 Prime. Den är inte dålig alls, men jag skulle nästan vilja kalla den medioker. Kort och gott på samma nivå som Oukitels telefon. K6000 ger något skarpare bilder i mycket bra ljus, men fotona blir i allmänhet en gnutta bättre på Redmi 4 Prime. Speciellt den framåtvända kameran är ljusår bättre än vad Oukitel har att erbjuda, men Oneplus One har fortfarande övertaget både fram och bak så att säga.

Något som klår bägge mina tidigare telefoner är dock kameradioden. Både Oukitel och Oneplus har ett väldigt sterilt vitt ljus som lyser upp rejält, men samtidigt så blir alla foton med blixt något överexponerade och har man telefonen som ficklampa så känns världen mycket svartvit under nattetid. Xiaomi har valt ett varmvitt sken som fungerar bättre för både foton och att ha som ficklampa. Betydligt bättre färger och en mer normal exponering. Ljusstyrkan i sig kanske inte är på exakt samma nivå, men för min del så föredrar jag att se lite färger än bara ett kliniskt rent ljus som tränger in i ögonen.

Appkompabilitet och mjukvara
Som nämnt innan så har Xiaomi ett skinn ovanpå Android som heter MIUI. I det stora hela så gillar jag MIUI, men det är inte helt utan buggar. Just att man kan ändra tema för hela telefonen är riktigt grymt och man kan verkligen göra telefonen till sin egen. Dock med mjukvaran som hängde med från Gearbest.com så var det en del dåliga översättningar och en del funktioner som inte alls fungerade. Det var ingen katastrof, men jag längtade efter vanliga Android när jag använde telefonen.

Xiaomi är däremot riktigt konservativa när det kommer till att låsa upp telefonen eller att byta mjukvara. Det var först bara för en dag sedan som jag lyckades med dessa bragder. Först för att låsa upp telefonen så måste man fråga Xiaomi via deras hemsida och i mitt fall dröjde det över en vecka innan de godkände min förfrågan. Däremot är det inte bara att låsa upp rakt av för man måste ha originalmjukvaran installerad först för att det ska lyckas. Ett tag kändes det lite som ett moment 22 då man måste låsa upp telefonen för att installera annan mjukvara, men att man måste ha annan mjukvara för att låsa upp telefonen.

Det tog ungefär en vecka till innan jag faktiskt lyckades och det är helt klart möjligt om man vet hur man ska göra. Kort och gott så måste man starta telefonen i nedladdningsläge, installera drivrutiner på en dator och uppdatera mjukvaran via Xiaomis egna program. Jag vet inte hur många felmeddelanden jag var tvungen att analysera och överkomma, men till slut gick det att uppdatera till den officiella mjukvaran.

Nästa problem är just med den officiella mjukvaran. Då det är kinesiskt i grund så är det fortfarande många funktioner som inte fungerar och inte går att stänga av. Det största problemet är dock att mjukvaran inte har svenska som språk! Det som däremot går att göra med den officiella mjukvaran är just att låsa upp telefonen. Även detta görs med Xiaomis egna programvara via en dator, men det var en barnlek jämfört med tidigare problem. Efter detta så kan man lägga in TWRP och flasha inofficiell mjukvara från Xiaomi.eu. Med denna mjukvara så kan man få hela systemet helt på svenska och det går även att stänga av alla inkompatibla funktioner. Efter allt detta så är MIUI en dröm att använda!

Appkompabiliteten i allmänhet är bättre än på Oukitels telefon, men fortfarande så är det svårt att få appar att stanna öppna i bakgrunden. MIUI är relativt aggressivt när det kommer till stänga ner appar som inte är i förgrunden och även efter man gjort en djupdykning i inställningarna så är det vissa appar som stänger ner sig titt som tätt. Ett bra exempel är "Should I Answer" som hela tiden blev nedstängt av MIUI. Även Macrodroid som jag använder flitigt var klurigt att få till så appen faktiskt förblev aktiverad.

Slutklämmen
Trots att det krävdes en del jobb för att Xiaomi Redmi 4 Prime skulle kännas riktigt bra så var det värt det. Det är en bättre telefon än Oukitel K6000 på alla i princip alla plan. Oneplus One har en bättre kamera, men Xiaomi Redmi 4 Prime känns ändå som en bättre telefon. Om Xiaomi inte var så restriktiva med sin mjukvara så skulle jag rekommendera telefonen för alla, men i nuvarande läge så är det klart en fördel om man är tekniskt lagd för att få den bästa upplevelsen.

Blir det några fler delar? Säkerligen så kommer jag att använda Xiaomi Redmi 4 Prime en längre tid och då blir det antagligen en del att skriva om, men just för tillfället har jag fått ut mig allt och lite till. Håll till godo!


Kommentera

Oukitel K6000 Pro #1

Publicerat: 2016-10-15 17:23:22 | Kategori: Android

Då var det äntligen dags igen för att uppdatera bloggen efter nästan ett års inaktivitet. Det har faktiskt hänt en hel del i mitt liv, men inte har jag känt mig motiverad att skriva om det... tills nu!

Detta kommer att bli en lång serie med en komplett recension av Oukitel K6000 Pro. Kortfattat är det en kinesisk telefon med grym byggkvalitet och gigantiskt batteri! 6000 mAh borde man komma rejält långt med och är faktiskt nästan dubbelt så mycket batteri som jag hade med min tidigare telefon, Oneplus One. Då detta är en "uppgradering" eller vad man ska kalla det för min del så kommer jag jämföra väldigt mycket med just OnePlus One.

I denna del kommer jag att fokusera lite övergripande om telefonen och hur den har fungerat för mig den första veckan. Håll i hatten så kör vi!

Specifikationer
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
Display: 5,5" 1080p, 2.5D -böjt glas, OGS, IPS, Dragon Trail 2
Processor: MTK6753 8-core, 1,3 GHz
GPU: Mali-T720
RAM: 3 GB LPDDR3
Intern lagring: 32GB (stöd för 32GB SD)
Kamera: 13 megapixlar bak, 5 megapixlar fram
Frekvenser: GSM 850/900/1800/1900MHz 3G: 900/2100MHz 4G: 800/1800/2100/2600MHz
2 x Micro-SIM 2G / 3G / 4G + 2G / 3G / 4G
WiFi 802.11 a / b / g / n
Bluetooth 4.0
GPS, AGPS, GLONASS
OTG, Miracast
Fingeravtryckssensor på baksidan
Kapslingsklass IP64: stänktålig och dammtät
Anslutningar: Micro-USB, 3,5 mm ljud, 2x-sim, minneskort
Batteri: 6000mAh (Inbyggd 5V / 7V / 9V 2A snabbladdning)
Dimensioner: 154 x 77 x 9.8 mm
Vikt: 214 g
Pris: Ca 1600 kr

Första intrycket
Själva förpackningen får en inte att tappa hakan direkt, men är mer än väl prydlig för att vara i papp. Det som däremot gömde sig under locket var en helt annan femma. Själva telefonen kom förmonterad med skärmskydd och konstigt nog ett genomskinligt gummifodral. Jag var rädd att jag skulle känna att telefonen var för tjock för att använda, men blev glatt överraskad när jag väl tog den i handen. Utan fodralet ser Oukitel K6000 Pro otroligt kvalitativ ut. Med baksida och kanter av aluminium samt den övergripande tjockleken, för att inte ens tala om vikten, känns telefonen riktigt robust. Min tidigare Oneplus One känns billig och plastig i jämförelse. Själva skärmen är något böjd i kanterna vilket ser rejält lyxigt ut. Knapparna är av metall och har ett riktigt bra klick i sig. Däremot skulle jag vilja påstå att kameran inte alls ser fin ut och varför det i hela tiden står "Auto Focus" just under linsen är en gåta. Baksidans under- och överdel är helt i plast och ser lite billigt ut vid närmare inspektion, men helhetsintrycket är ändå väldigt bra.

Första uppstarten var en fröjd som heter duga. Skärmen är helt fantastiskt bra med fin skärpa och värme. Redan här stod det klart att jag aldrig skulle kunna gå tillbaka till OnePlus One. Jag skulle vilka påstå att färgåtergivningen är bättre på Oukitel K6000 Pro än på både min datormonitor och TV hemma. Temat i launchern ser väldigt trevligt ut med avrundade och färgglada ikoner och jag ser ingen anledning att varför jag skulle vilja byta till någon annan launcher.

Min smartklocka gick även att ansluta via BlueTooth utan problem, något jag har haft en hel del problem med på OnePlus One (däremot med andra roms än original). Prestandan i övrigt är mycket bra och fullgod för det mesta man kan få för sig att göra på telefonen, förutom rejält krävande spel dvs.

Batteritid
Trots att Oukitel K6000 Pro i mångt och mycket har visat sig vara mer än kapabel för det mesta så har batteritiden i mitt fall visat sig vara relativt usel till en början. Med 6000 mAh så borde batteriet inte vara något att anmärka på, men ur förpackningen så vinner OnePlus One när det kommer till batteritid. Främst Wi-Fi och BlueTooth verkar dra ofantligt mycket batteri även när telefonen är inaktiv. Då jag använder en smartklocka och gärna vill kunna surfa så är det inte bara att inaktivera dessa hungriga processer.

Detta var inte något jag bara accepterade och i skrivande stund är batteritiden mycket bättre, men fortfarande så försvinner några procent här och där utan någon logisk förklaring. För att lösa problemen med batteriet installerade jag MacroDroid. Med denna app kunde jag drastiskt minska BlueTooth-användningen och är nu endast aktivt när jag får samtal och aviseringar samt en gång per timme för att synka mellan telefon och klocka. Jag skapade även ett makro som endast aktiverar Wi-Fi när skärmen är påslagen. Utöver detta har jag ett makro för nattläge som helt stänger av BlueTooth, bakgrundsappar och inaktiverar datasynk under natten. Jag har inte haft tid att testa detta ännu, men troligtvis kommer detta att göra en märkbar skillnad.

Platsläget har också visat sig vara en bov. Med hög precision så är batteritiden relativt dålig trots användningen av MacroDroid. Jag minskade platsläget till att endast använda enheten och problemet var ur världen.

Kort och gott en hel del problem som troligtvis beror på mjukvaran i Oukitel K6000 Pro. Förhoppningsvis så kommer detta lösas i framtida uppdateringar av mjukvaran, men då det är en billig kinesisk telefon så känns det inte värt att vänta på uppdateringar som kanske aldrig kommer.

Skärmtid
Batteritiden är något dålig vid normalt användande, men hur påverkar då skärmtiden batteriförbrukningen? Här skiner Oukitel K6000 Pro faktiskt. Jag har inte haft möjlighet att göra några "vetenskapliga" tester, men jag tippar på att skärmen bör gå att ha på i ca åtta timmar innan batteriet ryker. Detta gör att telefonen lämpar sig riktigt bra till spel. Däremot är jag inte så mycket för mobilspel, så personligen är jag nöjd bara jag kan dra igång Reigns och någon patiens ibland.

LTE, Wi-Fi och GPS
Det finns en del att anmärka på både när det kommer till LTE och Wi-Fi också. Oukitel K6000 Pro har inte stöd för band 8 vilket påverkar LTE en del, men det är klart bättre än att inte ha LTE alls. När det kommer till Wi-Fi så saknar Oukitel K6000 Pro AC-standard och på min nuvarande adress räcker inte N-standarden speciellt långt alls. Jämfört med OnePlus One så märker jag att uppkopplingen är långsammare både när det kommer till LTE och Wi-Fi.

GPS fungerar klockrent på Oukitel K6000 Pro, men har ett gigantiskt problem. Telefonen saknar gyroskop! Detta innebär att man aldrig kan se vilken riktning man är på väg åt i Google Maps exempelvis. VR är dessutom helt oanvändbart, men telefonen är nog ändå för tjock för att få plats i en VR-hjälm. Trots detta så är GPS på Oukitel K6000 Pro snabb och korrekt. För att ännu en gång jämföra med OnePlus One så skulle jag vilja påstå att bägge har fördelar och nackdelar. Skulle jag få välja så förderar jag nog att snabbt få veta var jag är än vart jag är på väg.

Kamera
Denna vecka har jag inte hunnit kolla så pass mycket på kameran, men det finns en del att notera. Den främre kameran lämnar en del att önska och är inte i klass med OnePlus One eller annan flaggskeppsmodell för ett par år sedan. Den bakre kameran är betydligt bättre, men har rejäla problem att ta bilder i mörker. Det värsta är däremot kameraappen själv som ligger ljusår efter Googles egna och Cyanogenmods. Med gratisalternativet Open Camera så går det å andra sidan inte att klaga.

LED-blixten är faktiskt inte alls dålig. Den är något snäpp kraftfullare än OnePlus One och speciellt när man använder blixten som ficklampa. Man behöver verkligen inte känna sig handikappad i mörkret och är perfekt för nattliga promenader.

Högtalare
Om det var något jag var missnöjd med på OnePlus One var det högtalaren. Den saknade helt bas och var skrikig som få. Här visar Oukitel K6000 Pro framfötterna ännu en gång. Det är inte så att jag skulle dra igång en musikskiva hemma ur telefonhögtalarna, men ljudet är jämnt och fint. Det är inga störande höga frekvenser och basen hörs om än inte så mycket. Volymen är inte överdrivet hög däremot, men fungerar klart bra för att vakna på morgonen. I samtal hörs personen man pratar med riktigt klart och tydligt vilket även var ett problem med min tidigare telefon, men jag har inte testat detta så utförligt då jag faktiskt inte snackar så mycket i telefon.

Appkompabilitet
Vissa appar verkar fungera sämre eller inte alls på Oukitel K6000 Pro. Under första veckan uppmärksammade jag att GSam Battery Monitor fick telefonen att starta om sig titt som tätt. Star Trek Timelines vägrade dessutom helt att starta. Slutligen så förbrukade Motorola Connect allt för mycket batteri för att vara lönt att ha installerat. I övrigt har alla appar jag testat med Oukitel K6000 Pro fungerat helt strålande.

Laddning
Oukitel K6000 Pro har snabbladdning och det märks. Som standard laddas batteriet i 2600 mA, men på grund av batteriets storlek så tar det två till tre timmar att ladda batteriet fullt. Micro-USB porten sitter lite längre in i telefonen än vad som är vanligt och en vanlig kontakt sitter inte alls bra. Den medföljande kabeln sitter bra, men går inte att använda för att flytta över data vilket är riktigt underligt.

Notifikationer
Det är ett skumt beslut att inte inkludera en notifikations-LED på en telefon, men Oukitel har gjort detta. Det kapacativa knapparna är inte heller upplysta (vilket jag personligen tycker är bra). Jag saknar personligen inte notifikationslampan alls då jag är van att kika på min smartklocka, men fortfarande ett konstigt beslut av Oukitel.

Fingeravtryckssensor
Om det är något som Oukitel faktiskt har gjort riktigt bra så är det fingeravtryckssensorn. Den är oftast lika snabb som att trycka på strömknappen och känns väldigt säker. Dock så är det någon mjukvarubugg som gör att fingeravtryckssensorn inte fungerat efter att man haft på kameran i vissa tillfällen. Tyvärr vet jag inte vad detta beror på och har därför inte kunnat kika efter en lösning.

Slut på vecka #1
Veckan slutar med blandade känslor, men Oukitel K6000 Pro har en otrolig potential och det känns som att andra veckan kommer att visa vad telefonen verkligen går för.


Kommentera

Blockera samtal i Android

Publicerat: 2014-07-10 20:27:09 | Kategori: Android

En månad efter snusstoppet så är jag nu tillbaka, men jag kan inte påstå att jag är så stolt över mig själv. Jag lyckades inte sluta helt, men jag har åtminstone dragit ner på det en hel del. Däremot så ville jag snarare skriva en liten guide om hur man kan blockera oönskade telefonnummer i Android, dvs det rena Android från Google och inte Samsungs eller Sonys varianter som redan har funktioner för blockering. I just vanliga Android så har aldrig denna funktion funnits vilket är väldigt tråkigt. Istället har vi Android-användare fått använda oss av tredjeparts appar som oftast kostar pengar eller är genomsyrade med reklam.

Jag har själv inte behövt bry mig om detta då jag alltid använt en tredjeparts "rom", så som Cyanogenmod eller Carbon rom, men för några dagar sedan valde jag att prova på förhandsversionen av nya Android L. Denna version av Android har varit så pass bra att jag inte velat gå tillbaka till det numera nästan antika KitKat. Tyvärr innebär detta att jag blir av med en hel del smidiga funktioner också, mest nämnvärt just blockering av telefonnummer.

Jag testade på en del olika tredjeparts appar för detta och precis som tidigare nämnt fanns det inga riktigt vettiga alternativ. Efter detta nedslag så tändes en glödlampa ovanför huvudet på mig mer eller mindre. Varför skulle detta inte gå att göra via den inbyggda appen för kontakter? Jag ville minnas att jag sett att man kan ställa in att vidarebefordra alla samtal från en kontakt till röstbrevlådan. Detta visar sig vara en utomordentligt smidigt sätt att även blockera samtal från en störande person eller telefonförsäljare. Det som få vet är att det också går att lägga in flera telefonnummer för en kontakt och på så sätt så kan man skapa en "svart lista" mer eller mindre.

Det bästa av allt är att man aldrig behöver tänka på denna svarta lista igen då den kopplas till ens Google-konto och kommer finnas kvar även när man byter telefon!

Här kommer en snabb och relativt smidig genomgång:


Kommentera

Android 4.4 "KitKat"

Publicerat: 2013-11-11 09:41:16 | Kategori: Android

Nu har det gått så långt att Googles nya telefon Nexus 5 har anlänt och förövrigt säljs för hutlösa priser i Sverige. De svenska återförsäljarna tar mellan 500-1 000 kr vinst för varje enhet i skrivande stund, så det känns som att det inte alls skadar att avvakta med uppgraderingen!

Det man däremot kan göra om man äger en Nexus 4 eller liknande flaggskeppstelefon är att ladda ner Android 4.4. Det har dykt upp ett antal portningar från Nexus 5 redan, men tyvärr är detta också den enda källan så här långt. Google har ännu inte släppt Android 4.4 till Nexus 4 eller någon annan telefon, så vill man vara först med denna uppgradering av Android så får man vänta sig några buggar och dålig optimering. Inte hindrar det mig däremot!

Tanken från första start var att Android 4.4 skulle gå under namnet "Key Lime Pie" som är en citrusbakelse. Däremot fick android ett sammarbete (med andra ord antagligen en rejält stor säck pengar) med Nestlé. Android 4.4 heter numera alltså "KitKat". Det positiva är att det antagligen är vanligare med KitKat i Sverige, men man kan ju diskutera hur löjliga dessa "sammarbeten" egentligen är. Det är säkert jättebra för Nestlé, men personligen tycker jag att det svärtar ner vad som är synonymt med Android. Kommersialism och öppen källkod är egentligen inte fel, men det lämnar ändå en dålig smak i munnen på munnen på mig. Nog om det, detta är bara något man får finna sig i!

Vad är då nytt i nya Android 4.4? För att inte överdriva så är det främst kosmetiska förändringar. Startskärmen har en genomskinlig statusrad och navigationsrad. Ikonerna är även större och mer avrundade än innan. Förutom det kosmetiska så finns nu Google Now direkt på startskärmen vilket kan vara smidigt. Nu tror jag inte vi svenskar har mycket mer nytta av Google Now än att se vad det är för väder, men det är ju mer än ingenting.

Vad gäller SMS-appen så är den mer eller mindre utbytt mot Google Hangouts. Det är perfekt till de som inte har gratis SMS i sitt telefonabonnemang. Man kan välja om man vill chatta över internet istället för att skicka rena SMS samt att man även kan ringa via appen. Om inte annat så kan det göra Google+ större än vad det var innan. Nu är detta inte speciellt revolutionerande egentligen då Apples iOS har haft detta sedan innan, men det är bra att det kommer även till Android.

Detta i sin tur kommer att göra att appar såsom WhatsApp kommer sluta användas vilket är både bra och dåligt. Synd för dem som ligger bakom dessa appar, men bra för oss användare som framöver kommer att samlas under samma tak. Visst är det så att iPhone-ägare blir tvugna att skaffa Hangouts, men hur man än ser på det är det en gratisapp!

Hur fungerar då denna tidiga alpha-version av Android 4.4? Det finns en mängd olika varianter för Nexus 4, men än så länge är detta mycket små skillnader mellan dem. Jag har själv tidigare använt SlimBean så det kändes mest naturligt för mig att gå över till SlimKat av samma utvecklare.

Även om det är mycket tidigt i utvecklingen så fungerar Android 4.4 väldigt bra även idag. De flesta inställningar är översatta till svenska från och med senaste uppdateringen daterad dagens datum. stundtals kan man känna av lagg, men i överlag så känns det stabilt och helt klart användarvänligt. SMS via Hangouts fungerar ypperligt och det verkar som om röstsamtalen har bättre kvalitet än innan. Nu kan detta bero på operatören såklart, men det kändes mycket klarare när jag testade det än vad det någonsin har gjort tidigare!

Tyvärr finns det inte massa specialfunktioner i dessa hembryggda "roms" ännu. Till exempel Pie som var en helt fantastisk ersättare till navigationsraden har inte portats över ännu. Även Cyanogenmods profiler var användbara för mig, men med största sannolikhet så kommer dessa att portas över under närmaste månaden. Inte för att ta i, men Android 4.4 "KitKat" är en klart värd uppgradering i väntan på Nexus 5!


Kommentera

Galaxy S4 på håret

Publicerat: 2013-10-17 15:53:47 | Kategori: Android

Ett par dagars experimenterande senare så är telefonen så lik en Samsung Galaxy S4 som bara är möjligt. Detta krävde lite mer än att bara slänga in ett nytt tema även om detta också gjordes.

Först och främst flashade jag en ny "rom" som har stöd för en genomskinlig statusrad. Även om Nexus 4 är en av de absolut största telefonerna när det kommer till roms så fanns det inte speciellt många som fyllde mina kriterier. Jag hittade till slut en som kallades CarbonRom. Den har i princip samma funktioner som tidigare nämnda Cyanogenmod, men även funktioner från AOKP bland annat.

För att sedan få rätt färg på texten i statusraden så behövde jag en ny tema-app. Samma utvecklare som släppt temat jag använde i förra posten har även släppt en betal-app med namn Galaxy S4 TW Theme. Tillsammans bildade dessa två moment en vettig representation av en Galaxy S4.

En annan fördel med en ny rom är att jag äntligen kunnat uppgradera till Android 4.3, till och med 4.3.1 i detta fallet. Skillnaderna är ganska små, men det ska ge en någon bättre batteritid och kännas lite rappare. Jag passade även på att flasha en ny kernel, franco Kernel Plus. Även denna utlovar lite bättre batteritid. Till sist skaffade jag appen Battery Widget Reborn för att bättre kunna hålla koll på batterinivån.

Nu är det endast en mer korrekt startskärm som saknas, men då detta faktiskt inte finns ännu så är det bara att leva med att telefonen ser lite egen ut. Det är även några mindre buggar i Android 4.3.1 ännu vilket inte är så förvånande. Det känns framförallt bra att få ha uppgraderat så man inte är kvar i stenåldern längre. cheeky


Kommentera

NTF Rätt fart

Publicerat: 2013-10-09 16:26:25 | Kategori: Android

Jag köpte faktiskt en app igår! Det händer inte överdrivet ofta om jag ska vara ärlig, men när det inte finns något lämpligt gratisalternativ så är man ibland tvungen. Appen heter NTF Rätt fart och är utvecklat av Coredination. Jag kan inte påstå att jag alls känner till det företaget och de har endast två andra appar på Google Play varav ena är en kopia av ovanstående app under namnet Fartsmart ISA. Perfekt om man vill betala för samma app två gånger!

Appen visar hur som helst gällande hastighetsbegränsning på den vägen man kör på. Jag har många gånger funderat vad det är för hastighetsbegränsning när man är ute och kör på vägar där man inte känner sig fullt bekväm.

Appen tar hastighetsinformationen från TNVD (Trafikverkets Nationella Väg Databas) vilket inte alls är en dum idé. Speciellt eftersom appen själv inte är uppdaterad på omkring ett år!

Jag har tagit NTF Rätt fart på ett par rundor och jag gillar verkligen idén. Tyvärr är den inte fullt rättvisande alla gånger. I Umeå fungerar visserligen appen för det mesta, men vissa vägar verkar inte alls registrera. Det är rentav farligt att förlita sig helt på appen! På ett skolområde där hastighetsbegränsningen är 30 km/h t ex visar NTF Rätt fart 40 km/h. Dessutom kan appen visa fel hastighetsbegränsningar från närliggande vägar om GPS:en inte riktigt hänger med. NTF Rätt fart kan å andra sidan vara alldeles förträffligt som ett komplement. Jag vill därför påstå att det är värt de 21,25 kr de begär för appen om man känner att man kommer att kunna ha användning av den.


Kommentera

CM10.1 Nightly uppdatering

Publicerat: 2013-05-01 20:50:25 | Kategori: Android

Jag tänkte att det skulle vara trevligt att göra en lite annorlunda artikel som inte har med webbservern att göra, men ändå är mysigt nördig så att säga. smiley Jag är inte bara intresserad av Raspberry PI, även mobiltelefoner är riktigt roliga att leka med. I skrivande stund så är Google Nexus 4 den enda telefonen jag vill röra i och jag kommer sannolikt hålla mig kvar vid Nexus så länge som möjligt. I mitt fall så rootade jag telefonen direkt efter inköp eftersom att jag tycker att endast Cyanogenmod 10.1 är bra nog för daglig använding.

Ett problem (och en välsingnelse) är däremot att det kommer ut en ny så kallad nightly i princip varje dag. Jag tycker om att uppdatera så ofta som möjligt, men det är inte så smidigt när man varje gång måste installera om kernelen och ta bort oönskade CM- och Google-appar. Detta kunde ta uppemot 30 minuter vilket är mycket tid att lägga när man uppdaterar så ofta som jag gör. Det jag gjorde var att ta hjälp av några appar för att göra processen enklare. Det tar inte 30 minuter längre, snarare fem minuter på sin höjd!

Det första som krävs är en smidig liten gratisapp som heter CyanDelta Updater. Fördelen med CyanDelta är att man inte behöver ladda hem ett fullstort system varje gång man vill installera en uppdatering, endast uppdateringen tas alltså hem. Det andra som är bra med CyanDelta är att det går att installera flera filer på samma gång. Inte nog med att man vill installera just uppdateringen, det är ju klart att man vill ha Google Apps också. I mitt fall så installerar jag även en hemgjord ZIP-fil som raderar, enligt mig, oönskade appar.

Vi kan stanna lite på ämnet oönskade appar. Det jag menar med det är såklart inte skadliga eller farliga appar, snarare appar som jag helt enkelt inte har någon nytta av. Mitt hemmagjorda skript tar bort allt det jag inte vill ha så jag slipper att göra det manuellt i efterhand. Såhär ser skriptet ut:

run_program("/sbin/busybox", "mount", "/system");
delete("/system/app/Browser.apk", "/system/app/CellBroadcastReceiver.apk", "/system/app/CMFileManager.apk", "/system/app/CMUpdater.apk", "/system/app/Term.apk", "/system/app/VideoEditor.apk", "/system/app/Email2.apk", "/system/app/Exchange2.apk", "/system/app/Talk.apk", "/system/app/Talkback.apk");
run_program("/sbin/busybox", "umount", "/system");

 Det är bara att baka in i en valfri ZIP-fil och byta ut "Updater-Script" till detta skriptet.

Bilden till vänster visar att nya CM 10.1, Gapps och mitt hemmagjorda skript ska installeras. Som nämnt går detta att specificera enkelt i CyanDelta. När man godkänt frågerutan så startar telefonen om och installerar allt via recovery, i mitt fall TeamWin recovery. Tyvärr är det så illa att man inte kan använda Clockworkmod recovery som andars är min favorit. De har stängt ner möjligheten för andra appar att kontakta det så man kan endast använda deras egna Rom Manager för att installera uppdateringar vilket varken är gratis eller lika smidigt som CyanDelta.

När telefonen har startat om så kommer en notifikation upp från CyanDelta som frågar om det kan få radera den gamla installationsfilen. Detta är helt ok att godkänna, skulle det vara något klurigt med installationen så går det för det ofta att fixa på annat vis.

Nästa steg, som jag föredrar att göra, är att integrera Sys Dalvik. Detta odexerar alla filerna i systemet och bör göra allting en liten del snabbare. För att göra detta måste man ha den betalda varianten av Titanium Backup. Visst, det kostar 40 kronor, men det är nästan en nödvändig app om man gillar att gå under huven på telefonen så att säga.

Nu är det bara en sak kvar att göra innan jag är klar med uppdateringen. I mitt tycke så är det nästan ett krav att köra med en lite bättre kernel än den som följer med Cyanogenmod. Jag tycker personligen att Franco Kernel är helt underbar och kör alltid med de senaste nightly-versionerna. Det släpps ofta uppdateringar för även kernelen så det är inte så smidigt att installera via CyanDelta. Istället använder jag den betalda versionen av appen Franco Kernel Updater. Det kostar dryga 30 kronor, men man får mycket för pengarna. Via appen kan man uppdatera till den senaste versionen av Franco Kernel. Man kan även överklocka, undervolta, ställa in färgerna på skärmen och en hel del annat.

Även om det i princip är klart nu så vill jag gärna undervolta lite också. Det är inte nödvändigt, men kan spara lite batteri i slutändan att göra det. Appen för Franco Kernel håller kvar alla inställningar förutom just spänningen efter att man installerat en nyare kernel. Det är å andra sidan väldigt enkelt. Till höger syns mina inställningar.

Detta är vad jag gör varje gång jag uppdaterar Cyanogenmod 10.1. Det tar inte så mycket tid och gör så att jag alltid hänger med i utvecklingen. Det enda som saknas som jag skulle vilja ha med i CyanDelta är möjligheten att göra en backup samtidigt som man installerar en ny version av CM 10.1. Det finns ännu en gratisapp som jag ibland använder som heter Auto Flasher som man kan använda till detta, men det gör det hela lite mindre smidigt. Då måste man först ladda ner uppdateringen via CyanDelta och sedan installera via Auto Flasher. Det gjorde jag inte idag, men kanske nästa vecka. wink


Kommentera