Min "inspelningsstudio"

Publicerat: 2014-05-06 11:11:08 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Nu när jag ändå har skrivit en hel del om gitarrer så är det kanske dags att diskutera min "musikstudio", "inspelningsstudio" eller vad man ska kalla det. Knappast något som kommer göra speciellt många avundsjuka, men det blir bra resultat och en ganska snygg lösning enligt mig själv.

Först och främst är det en dator med skärm och hela kittet. En onödigt kraftig burk för att vara ärlig, speciellt gällande musik. En överklockad Intel 4670k på 4,8 Ghz, 16 GB ram samt ett ASUS Xonar Essence STX ljudkort. Ljudkortet är inte direkt ett studiokort, men har hörlursförstärkare, 6,3 mm kontakter och har väldigt lågt brus. Sen är hela datorn vattenkyld och isolerad med skumplast för att hålla en låg ljudnivå. Snarare är det nog menat att vara en högpresterande spelburk, men den passar faktiskt oväntat bra för musik.

Det som flest nog skulle klaga på är att jag inte har några riktiga studiomonitorer, bara hörlurar. Det sägs ju inte vara så bra för mixning och jag kan hålla med på vissa punkter, men jag vill samtidigt påstå att det är en idiotisk kommentar. Det är relativt högkvalitativa lurar (Sennheiser HD 558) som antagligen ger betydligt mycket mer rättvisande ljud än billiga studiomonitorer. Dessutom beror det mycket på vad man är van vid. Jag lyssnar väldigt mycket på musik i just hörlurar och skulle jag mixa med högtalare så skulle det både kännas och bli rejält fel. Dessutom har jag ena rejäla högtalare i ett annat rum som jag testar alla mixar med.

Det som å andra sidan gör datorhörnan till en inspelningsstudio är vad som gömmer sig i lådan just under datorn. Här gömmer det sig en gammal, men ack så bra, Behringer V-AMP 2 som agerar gitarrförstärkare. Även distpedalen Behringer UM300 som ger det där lilla extra "crunchet". Utöver det så har jag en Vox hörlursförstärkar-leksak eller vad man ska kalla det och sist, men inte minst, en skål med ljuvliga plektrum. Jag vet inte hur många gånger jag vänt upp och ner på lägenheten på jakt efter plektrum, så det känns bra att ha en skål fylld endast för musikinspelning.

Musik då? Det lär komma upp något klipp här när jag har något jag vill dela med mig av. smiley


comments powered by Disqus