Lagstadgad idioti

Publicerat: 2013-11-28 15:53:02 | Kategori: Diverse

Häromdagen fick jag hem ett brev som rörde upp en hel del känslor och inte direkt positiva känslor. Det var från Radiotjänst och innehåll egentligen bara en uppmaning till mig att börja betala TV-licens. Det låter som något litet och obetydligt, men jag blev rejält upprörd på Radiotjänst samt Copyswede som samtidigt kom med minst lika idiotiska beslut. Det är som att de hade en koalition av efterblivenhet ihop även fast de inte har något speciellt med varandra att göra.

För att börja med Radiotjänst så kom de för ett halvår ut med att datorer, mobiltelefoner och surfplattor också ska vara licenspliktiga. Det roliga med detta är att de påstår att dessa ovannämnda prylar är avsedda för att ta emot TV-sändningar. Även om jag aldrig har varit inne på SVT-play med mina datorer så är de alltså avsedda för detta ändamål? Jag har dessutom inte tittat på någon TV-kanal alls på snart sex år, så jag blev helt rosenrasade när Radiotjänst kom med denna intressanta nyhet!

Min syn på public service nuförtiden är dessutom inte speciellt positivt lagd. Nu finns det Internet och ofantligt många sätt att få tag på information. Public service känns något föråldrad i dagens samhälle när informationsflödet knappast är begränsat på något vis. Även om Radiotjänst hävdar att "verksamheten bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället" så är inte det riktigt så jag uppfattar det heller. Radiotjänst är minst lika pengahungriga som andra kommersiella aktörer som både är licenspliktigt samtidigt som de drar in pengar från exempelvis både Melodifestivalen och Eurovision.

Ett så pantat beslut kommer ju inte för sig självt för det mesta tyvärr. Strax efteråt så kom Copyswede med ett minst lika skrattretande beslut, fast skrattet övergår omedelbart till ilska när man kommit till underfund att de verkligen menar allvar! Det är så att vi har haft en privatkopieringsavgift sedan 80-talet någon gång. Förr handlade det om att de stora musikbolagen trodde sig förlora pengar eftersom att kompisar kopierade musikkassetter och gav till varandra. Detta fortsatte med CD-skivor då dessa kunde kopieras minst lika enkelt när tekniken kom.

Innan det nya beskedet kom hade vi helt glömt bort denna avgift i Sverige då vi faktiskt inte privatkopierar i speciellt omfattande mängder längre. Copyswede håller däremot uppenbarligen inte med. Nu har denna avgift kommit till färdigbyggda datorer, spelkonsoler, mobiltelefoner, USB-minnen och hårddiskar. Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon som delat med sig av någonting genom en spelkonsol tidigare, men uppenbarligen händer detta frekvent enligt Copyswede. Denna avgift ligger på ungefär 80 kr per lagringsenhet som ska betalas av säljaren och/eller tillverkaren. Inte helt oväntat så är det vi konsumenter som skadas i slutändan.

Helt allvarligt så privatkopierar vi ytterst lite idag, det är snarare piratkopieringen som är stor. Däremot så gäller inte denna avgift för piratkopiering då det är illegalt. Man kan inte avgiftbelägga en olaglig handling och på så sätt göra den acceptabel. Skillnaden är däremot inte stor mellan privat- och piratkopiering, egentligen endast att det senare gäller mer organiserad och omfattande kopiering. Jag kan förstå att privatkopieringen var ett (väldigt litet) problem för 20-30 år sedan, men idag är det mycket förlegat och dessutom är det lite av en gråzon mellan att vara lagligt eller inte.

Detta med piratkopieringen för mig även på minst lika arga tankar angående musk- och filmindustrings pågående jakt mot piraterna som kopierar deras verk. Rättegången mot grundarna av The Pirate Bay är ett klockrent exempel på hur långt det kan gå. Det råder inga tvivel om att The Pirate Bay var skapat för att sprida piratkopierat material, men hur långt ner i smutsen som dessa bolag fick gå för att sätta dit grundarna är bara löjligt. Förundersökningsledaren som blev anställd av ett av de stora musikbolagen samt en domare som var med i en organisation emot piratkopiering. Uppenbarligen var det mycket fuffens på gång i denna rättegång, men då musik- och filmindustrin mer eller mindre kan få hela Sverige på fall så gäller inte våra lagar mot dem.

Att säga att musik- och filmindustrin inte tjänar pengar stämmer inte det heller, speciellt inte idag nu när det finns lagliga alternativ så som Spotify och Netflix. Har man dessa tjänster finns det varken anledning att pirat- eller privatkopiera alls i princip.

Tänk så mycket ett oskyldigt brev kan påverka en!


comments powered by Disqus