Android 4.4 "KitKat"

Publicerat: 2013-11-11 09:41:16 | Kategori: Android

Nu har det gått så långt att Googles nya telefon Nexus 5 har anlänt och förövrigt säljs för hutlösa priser i Sverige. De svenska återförsäljarna tar mellan 500-1 000 kr vinst för varje enhet i skrivande stund, så det känns som att det inte alls skadar att avvakta med uppgraderingen!

Det man däremot kan göra om man äger en Nexus 4 eller liknande flaggskeppstelefon är att ladda ner Android 4.4. Det har dykt upp ett antal portningar från Nexus 5 redan, men tyvärr är detta också den enda källan så här långt. Google har ännu inte släppt Android 4.4 till Nexus 4 eller någon annan telefon, så vill man vara först med denna uppgradering av Android så får man vänta sig några buggar och dålig optimering. Inte hindrar det mig däremot!

Tanken från första start var att Android 4.4 skulle gå under namnet "Key Lime Pie" som är en citrusbakelse. Däremot fick android ett sammarbete (med andra ord antagligen en rejält stor säck pengar) med Nestlé. Android 4.4 heter numera alltså "KitKat". Det positiva är att det antagligen är vanligare med KitKat i Sverige, men man kan ju diskutera hur löjliga dessa "sammarbeten" egentligen är. Det är säkert jättebra för Nestlé, men personligen tycker jag att det svärtar ner vad som är synonymt med Android. Kommersialism och öppen källkod är egentligen inte fel, men det lämnar ändå en dålig smak i munnen på munnen på mig. Nog om det, detta är bara något man får finna sig i!

Vad är då nytt i nya Android 4.4? För att inte överdriva så är det främst kosmetiska förändringar. Startskärmen har en genomskinlig statusrad och navigationsrad. Ikonerna är även större och mer avrundade än innan. Förutom det kosmetiska så finns nu Google Now direkt på startskärmen vilket kan vara smidigt. Nu tror jag inte vi svenskar har mycket mer nytta av Google Now än att se vad det är för väder, men det är ju mer än ingenting.

Vad gäller SMS-appen så är den mer eller mindre utbytt mot Google Hangouts. Det är perfekt till de som inte har gratis SMS i sitt telefonabonnemang. Man kan välja om man vill chatta över internet istället för att skicka rena SMS samt att man även kan ringa via appen. Om inte annat så kan det göra Google+ större än vad det var innan. Nu är detta inte speciellt revolutionerande egentligen då Apples iOS har haft detta sedan innan, men det är bra att det kommer även till Android.

Detta i sin tur kommer att göra att appar såsom WhatsApp kommer sluta användas vilket är både bra och dåligt. Synd för dem som ligger bakom dessa appar, men bra för oss användare som framöver kommer att samlas under samma tak. Visst är det så att iPhone-ägare blir tvugna att skaffa Hangouts, men hur man än ser på det är det en gratisapp!

Hur fungerar då denna tidiga alpha-version av Android 4.4? Det finns en mängd olika varianter för Nexus 4, men än så länge är detta mycket små skillnader mellan dem. Jag har själv tidigare använt SlimBean så det kändes mest naturligt för mig att gå över till SlimKat av samma utvecklare.

Även om det är mycket tidigt i utvecklingen så fungerar Android 4.4 väldigt bra även idag. De flesta inställningar är översatta till svenska från och med senaste uppdateringen daterad dagens datum. stundtals kan man känna av lagg, men i överlag så känns det stabilt och helt klart användarvänligt. SMS via Hangouts fungerar ypperligt och det verkar som om röstsamtalen har bättre kvalitet än innan. Nu kan detta bero på operatören såklart, men det kändes mycket klarare när jag testade det än vad det någonsin har gjort tidigare!

Tyvärr finns det inte massa specialfunktioner i dessa hembryggda "roms" ännu. Till exempel Pie som var en helt fantastisk ersättare till navigationsraden har inte portats över ännu. Även Cyanogenmods profiler var användbara för mig, men med största sannolikhet så kommer dessa att portas över under närmaste månaden. Inte för att ta i, men Android 4.4 "KitKat" är en klart värd uppgradering i väntan på Nexus 5!


comments powered by Disqus