Snustillverkning - del 1

Publicerat: 2013-10-25 20:28:23 | Kategori: Diverse

Nu var det alltså dags att påbörja tillverkningen av snus som jag inhandlat enligt tidigare inlägg. Det blev den blåa varianten då den låg överst i förrådet. Innehållet i en låda är två stycken plastbunkar varav den ena fylld med tobak, tre påsar med natriumklorid, natriumkarbonat och glycerol samt ett papper med instruktioner.

Första steget är att blanda natriumklorid med, i mitt fall, 8 dl vatten som sedan ska blandas i tobaken. Smartast är att blanda allt i en stor bunke, men då jag är mån av tid och så lite disk som möjligt så separerade jag tobaken i de två medföljande plastbunkarna med 4 dl natriumkloridsvatten i vardera bunke. Många tipsar om att man ska använda en elvisp för att blanda, men jag tycker att det fungerar ypperligt att blanda för hand. Givetvis måste man ha någon sorts engångshandskar för detta... eller gummihandskar med engångspåsar. :)

Efter sisådär fem minuters knådning så ska tobaken packas något sånär halvhårt i bunkarna. Det görs lättast med en sked om man, som jag, glömt bort det totalt och lyckats slänga plastpåsarna som man hade på händerna.

Om man tänkt till lite så har man redan satt ugnen på 90 grader, men som vanligt hade jag glömt bort även det steget. Så efter man har väntat sisådär ytterligare fem minuter på att ugnen blivit varm så kan man försluta bunkarna.

En termometer av något slag är nästan ett måste då vanliga hushållsugnar inte brukar vara speciellt precisa. Jag valde en köttermometer. Tråkigt nog verkar bunkarna från Coobra inte speciellt rigida så locket sprack när jag tryckte ner termometern! Det är ju inte direkt så positivt då man helst vill att all fukt hålls kvar i bunkarna. Tack och lov så hade jag en hel del lock i samma storlek kvar sedan tidigare snussatser.

Det sista steget är givetvis att spela Rocksmith 2014, men innan det så ska bunkarna in i ugnen där tobaken ska gräddas i 24 timmar. I nästa del så är det dags för påse nummer två, natriumkarbonatet. :)


comments powered by Disqus