Euro Truck Simulator 2

Publicerat: 2013-05-14 16:23:04 | Kategori: Spel & Program

Som jag nämnde i förra inlägget hade jag mycket svårt att finna tiden att skriva här i och med att jag spelade Euro Truck Simulator 2. För att kombinera det nöjet med hraffe.se så tänkte jag fördjupa mig lite på vad egentligen Euro Truck Simulator 2 är och vad jag tycker om det.

Det första spelet i serien kom ut för tre år sedan och handlar så vitt jag vet om precis samma sak fast inte lika raffinerat. Jag har tyvärr inte spelat det, men jag spelar i allmänhet väldigt lite så det är inte så konstigt att jag missar några spel här och där. Uppföljaren å andra sidan började jag spela för ett par veckor sedan. Det kom ut förra året, men med tanke på att det är aningen nischat så tog det ett tag för mig att upptäcka spelet.

Vad går då Euro Truck Simulator 2 ut på? Det är faktiskt så pass enkelt att det endast handlar om att köra lastbil från punkt A till punkt B med diverse gods. Man kör omkring i större delen av Europa, men tyvärr verkar skandinavien saknas. Å andra sidan finns det lastbilar både av märket Volvo och Skania, så helt osvenskt känns det inte.

Man tjänar dessutom pengar på rutterna och efter ett tag så kan man uppgradera sitt garage, köpa lastbilar och anlita medarbetare. För att ha råd kan man antingen köra till fördärv eller ta ett banklån.

Grafiken är faktiskt riktigt vacker och gör det extra roligt att bara köra omkring i lastbilen. Tyvärr är spelet också ganska tungdrivet. Jag kör med ett rejält överklockat GTX 680 och med högsta inställningarna så är det knappt spelbart! Bilderna här är med mina inställningar och spelet går för det mesta i jämna 60 fps förutom i större städer. Utan att ta i så ser spelet förbaskat fint ut ändå!

Något jag däremot märkte ganska fort är att det inte är speciellt skoj att spela ett sånt här spel med tangentbord och mus. Man tappar i princip all känsla och man ledsnar fort. Några dagar efter jag hade börjat spela så körde jag i verkligheten över till Netonnet och köpte en ratt. Riktigt billigt skräp egentligen, men ett bra köp om man endast spelar ett bilspel. Efter ett par dagars trixande med inställningar och även en fysisk reparation av ratten så fungerar den ypperligt. Nu känns det som att det är mitt fel ifall jag inte kan hålla mig på vägen och inte rattens.

Något annat som kan förhöja spelupplevelsen på vägen är musik. Man kan antingen lyssna på Internetradio eller spela musik från hårddisken. Det känns lite som när man är ute och kör i verkligheten. Ibland så lyssnar man ju på CD, MP3 eller Spotify, men det händer ju att man bara slår på en radiokanal om man inte ids klura ut något speciellt man vill lyssna på.

Trafiken i Euro Truck Simulator är relativt verklighetstrogen och för det mesta känns det verkligen som riktig trafik. Man kommer på sig själv att använda blinkers och slå av hellysena vid möte på natten. Medtrafikanterna kan däremot också vara riktigt knäppa ibland, precis som riktiga bilister. Ibland är det någon bil som väljer att byta fil precis när man håller på att köra om den och så smäller det. Annars är det oftast saker som att de kan vara rejält långsamma på att köra ut i korsningar som stör mig. Det leder även till att det ibland bildas ganska rejäla köer. Jag minns att det en gång hände att jag faktiskt stod i en bilkö i över en halvtimma tills jag till slut blev less och körde förbi på vägrenen.

Fysiken är även den bra och lastbilen känns riktigt tung. Har man inte koll på svängarna  så är det lätt hänt att man välter och får kalla på bärgare. Det blir även svårare att kontrollera lastbilen när det regnar och man kan tappa kontrollen över lastbilen om man kör för fort i kurvor. Däremot är det synd att man inte kan se skador på lastbilen eller andra bilar samt att krockar aldrig är livshotande på något vis. Krockar man så tar lastbilen skada och motorfel kan förekomma om man inte reparerar lastbilen, men den ser alltid splitterny ut.

Man kan även bli trött när man är ute och kör, lastbilsföraren i spelet kan börja gäspa och blunda om man inte vilar. Tack och lov går det att stänga av, det kan bli lite tröttsamt om man själv har svårt att hålla ögonen öppna. Sist men inte minst så måste man tänka på att tanka lastbilen så att man inte blir stående mitt ute i ingenstans.

Euro Truck Simulator 2 är alltså ett riktigt grymt spel eller kanske snarare simulator. Det är så att jag funderar på att skaffa fler skärmar så att man slipper kolla runt med musen när man ska svänga ut i en korsning. Klart beroendeframkallande och värt pengarna, både spelet och en ratt det vill säga!


comments powered by Disqus