Lite om webbservern

Publicerat: 2013-05-08 23:35:22 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Nu när jag har kommit så pass långt med hraffe.se kanske jag borde börja skriva lite om vad som driver hemsidan. Utan en Raspberry PI hade jag aldrig börjat jobba med hemsidan om jag ska vara ärlig. Jag köpte den på måfå mer eller mindre och hade ingen aning om vad jag skulle ha den till. Jag använde den under första dagen som surfdator vilket den är alldeles för långsam för. Under andra dagen blev det en mediaspelare vilket inte heller var något att hurra över, speciellt eftersom jag redan har en HTPC som i allvarlighetens namn är hundratals gånger snabbare. Tredje förslaget blev en webbserver och efter det har jag inte tittat tillbaka ens en sekund.

Det första jag gjorde den dagen jag jag hämtade ut min Raspberry PI från posten var att limma fast kylflänsar. Jag önskar att jag kunde ha varit lite speciell och använt kylflänsar menade för grafikkort eller liknande, men det fick bli de officiella Raspberry PI kylflänsarna då jag inte hade några andra att sätta fast. De fästes hur som helst med en hemmamixtrad blandning av epoxy-lim och kylpasta. Visst går det att köpa termisk tejp eller färdigblandat lim för kylflänsar, men det är ju inte alls så roligt som att göra något eget.

Klart man ska ha en låda också. Utan att ens ha testat temperaturerna så utsatte jag min nyköpta låda för borrmaskinen. Jag hade fått höra att CPU:n kunde bli ganska varm i en stängd låda varav jag nästan kände mig tvungen. Det blev inte speciellt fint i slutändan tyvärr, men det spelar inte så stor roll. Jag ser i princip aldrig ovansidan av lådan hur som helst.

Hur fungerar då servern så här långt? Jag skulle inte kunna vara nöjdare med resultatet. En så pass liten och långsam maskin känns otroligt snabb som en webbserver. Servern är fasligt stabil och responsiv för att vara fullkomligt ärlig! Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag aldrig varit med om sådan här prestanda innan på ett webbhotell eller via Xampp lokalt i Windows. Den enda akilleshälen är väldigt stora, dåligt kodade eller avancerade hemsidor kan vara långsamma. Det känns ofantligt söligt att köra PHPMyAdmin till exempel. Här är i vilket fall resultatet av serverns hastighet taget från Pingdom Tools.


comments powered by Disqus