Allmänt om kylning

Publicerat: 2013-05-04 23:22:27 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Något jag har varit grymt nyfiken på de senaste åren är kylning av datorer. Jag har pysslat grymt mycket med både luft- och vattenkylning, men även nu på senaste med passiv kylning. Ett exempel är denna server som är en Raspberry PI som körs helt passivt med endast några små kylflänsar pålimmade. Just för så strömsnåla processorer som den på Raspberry PI fungerar passiv kylning utmärkt. Tyvärr är det så att bättre prestanda än så kräver mer ström som i sin tur utvecklar mer värme. När man väl kommer till "riktiga" datorer så behövs det något kraftfullare än små kylflänsar för att leda bort värmen.

Det som är imponerande är däremot att det sker mycket i utvecklingen gällande strömbesparing. Processorerna idag drar faktiskt inte speciellt mycket mer ström än vad de gjorde för 10 eller till och med 15 år sedan, men prestandan är så många gånger bättre att det är helt omöjligt att jämföra dem.

I och med att vi faktiskt behöver mycket av prestandan idag så skapas det inte så hemskt många passiva lösningar. De flesta bärbara datorer, spelkonsoler och såklart stationära datorer har en bunt fläktar som låter och oftast går de i så höga varvtal att de irriterar användaren, iaf de som är lika känsliga som jag är. Det är inte så konstigt egentligen att det krävs sådana åtgärder av tillverkarna. Skulle t ex den nya spelkonsolen Wii U ha utvecklats för att vara passiv med samma komponenter så skulle enheten vara mer än dubbelt så stor och kosta nästan dubbelt så mycket.

 

I mitt fall så har jag alltid försökt att hålla så låg ljudnivå och låga temperaturer som möjligt när det kommer till mina egna datorer, men det kostar ofta en del. I början handlade det om att byta ut fläktarna som följde med chassit och sen blev det att byta till större kylanordningar både för processor och grafikkort.

Mot slutet av kampen mot värmeutvecklingen med luftkylning så hade jag en så pass stor processorkylare att det knappt gick att få på chassisidan, men det var ganska tyst åtminstone. Däremot tog det ofantligt mycket plats som nämnt och det gjorde att det vart mycket svårt att komma åt i chassit.

 

 

Senare började jag experimentera med andra kyllösningar. Även om det egentligen inte var fullt nödvändigt i mitt fall så var det svårt att hålla sig borta från att testa. Vattenkylning var ett roligt projekt bland annat. Även om man slipper gigantiska kylare så blev datorn större och större för att få plats med allt. Radiatorer kräver mycket utrymme och jag fick uppgradera chassin ett par gånger för att bli nöjd.

I skrivande stund så sitter jag vid en dator som har två gigantiska 360 mm radiatorer, vardera med tre fläktar monterade för att leda bort värmen. Även om temperaturerna är låga under belastning så är det inte överdrivet tyst ändå.

 

Senaste året så började jag att jobba med en passiv dator att ha som HTPC till TV:n. Det var ett ganska påkostat projekt för att inte vara ett prestandamonster, men så besatt är jag. Som chassi använde jag en låda som är byggt i rent aluminium och agerar som både chassi och kylare så att säga. Såna här lösningar fungerar jättebra om man inte har komponenter som utvecklar överdrivet mycket värme. En så enkel sak som en hårddisk kan vara gränsen vilket syns på bilden till vänster. Jag fick montera kylflänsar direkt på hårddisken och fick ge upp drömmen om en helt passiv dator genom att montera en fläkt.

 

Det gör i och för sig inte speciellt mycket då fläkten går väldigt långsamt och faktiskt inte kan höras om man inte håller örat direkt mot chassit, men ändå inte en passivt kyld dator.

Vad ville jag egentligen säga med denna artikel? Att prestanda låter är väl en kortfattad sammanfattning. Något som däremot är väldigt positivt är att ypperligt strömsnåla processorer är under utveckling. ARM som används till mobiltelefoner (och Raspberry PI) körs helt passivt och har ändå relativt bra prestanda idag. Om några år skulle det inte förvåna mig ifall dessa processorer skulle säljas separat och gå att installera på moderkort till stationära datorer. det hade kunnat vara ett alternativ till dagens tjutande och skrikande datorer.


comments powered by Disqus