CM10.1 Nightly uppdatering

Publicerat: 2013-05-01 20:50:25 | Kategori: Android

Jag tänkte att det skulle vara trevligt att göra en lite annorlunda artikel som inte har med webbservern att göra, men ändå är mysigt nördig så att säga. smiley Jag är inte bara intresserad av Raspberry PI, även mobiltelefoner är riktigt roliga att leka med. I skrivande stund så är Google Nexus 4 den enda telefonen jag vill röra i och jag kommer sannolikt hålla mig kvar vid Nexus så länge som möjligt. I mitt fall så rootade jag telefonen direkt efter inköp eftersom att jag tycker att endast Cyanogenmod 10.1 är bra nog för daglig använding.

Ett problem (och en välsingnelse) är däremot att det kommer ut en ny så kallad nightly i princip varje dag. Jag tycker om att uppdatera så ofta som möjligt, men det är inte så smidigt när man varje gång måste installera om kernelen och ta bort oönskade CM- och Google-appar. Detta kunde ta uppemot 30 minuter vilket är mycket tid att lägga när man uppdaterar så ofta som jag gör. Det jag gjorde var att ta hjälp av några appar för att göra processen enklare. Det tar inte 30 minuter längre, snarare fem minuter på sin höjd!

Det första som krävs är en smidig liten gratisapp som heter CyanDelta Updater. Fördelen med CyanDelta är att man inte behöver ladda hem ett fullstort system varje gång man vill installera en uppdatering, endast uppdateringen tas alltså hem. Det andra som är bra med CyanDelta är att det går att installera flera filer på samma gång. Inte nog med att man vill installera just uppdateringen, det är ju klart att man vill ha Google Apps också. I mitt fall så installerar jag även en hemgjord ZIP-fil som raderar, enligt mig, oönskade appar.

Vi kan stanna lite på ämnet oönskade appar. Det jag menar med det är såklart inte skadliga eller farliga appar, snarare appar som jag helt enkelt inte har någon nytta av. Mitt hemmagjorda skript tar bort allt det jag inte vill ha så jag slipper att göra det manuellt i efterhand. Såhär ser skriptet ut:

run_program("/sbin/busybox", "mount", "/system");
delete("/system/app/Browser.apk", "/system/app/CellBroadcastReceiver.apk", "/system/app/CMFileManager.apk", "/system/app/CMUpdater.apk", "/system/app/Term.apk", "/system/app/VideoEditor.apk", "/system/app/Email2.apk", "/system/app/Exchange2.apk", "/system/app/Talk.apk", "/system/app/Talkback.apk");
run_program("/sbin/busybox", "umount", "/system");

 Det är bara att baka in i en valfri ZIP-fil och byta ut "Updater-Script" till detta skriptet.

Bilden till vänster visar att nya CM 10.1, Gapps och mitt hemmagjorda skript ska installeras. Som nämnt går detta att specificera enkelt i CyanDelta. När man godkänt frågerutan så startar telefonen om och installerar allt via recovery, i mitt fall TeamWin recovery. Tyvärr är det så illa att man inte kan använda Clockworkmod recovery som andars är min favorit. De har stängt ner möjligheten för andra appar att kontakta det så man kan endast använda deras egna Rom Manager för att installera uppdateringar vilket varken är gratis eller lika smidigt som CyanDelta.

När telefonen har startat om så kommer en notifikation upp från CyanDelta som frågar om det kan få radera den gamla installationsfilen. Detta är helt ok att godkänna, skulle det vara något klurigt med installationen så går det för det ofta att fixa på annat vis.

Nästa steg, som jag föredrar att göra, är att integrera Sys Dalvik. Detta odexerar alla filerna i systemet och bör göra allting en liten del snabbare. För att göra detta måste man ha den betalda varianten av Titanium Backup. Visst, det kostar 40 kronor, men det är nästan en nödvändig app om man gillar att gå under huven på telefonen så att säga.

Nu är det bara en sak kvar att göra innan jag är klar med uppdateringen. I mitt tycke så är det nästan ett krav att köra med en lite bättre kernel än den som följer med Cyanogenmod. Jag tycker personligen att Franco Kernel är helt underbar och kör alltid med de senaste nightly-versionerna. Det släpps ofta uppdateringar för även kernelen så det är inte så smidigt att installera via CyanDelta. Istället använder jag den betalda versionen av appen Franco Kernel Updater. Det kostar dryga 30 kronor, men man får mycket för pengarna. Via appen kan man uppdatera till den senaste versionen av Franco Kernel. Man kan även överklocka, undervolta, ställa in färgerna på skärmen och en hel del annat.

Även om det i princip är klart nu så vill jag gärna undervolta lite också. Det är inte nödvändigt, men kan spara lite batteri i slutändan att göra det. Appen för Franco Kernel håller kvar alla inställningar förutom just spänningen efter att man installerat en nyare kernel. Det är å andra sidan väldigt enkelt. Till höger syns mina inställningar.

Detta är vad jag gör varje gång jag uppdaterar Cyanogenmod 10.1. Det tar inte så mycket tid och gör så att jag alltid hänger med i utvecklingen. Det enda som saknas som jag skulle vilja ha med i CyanDelta är möjligheten att göra en backup samtidigt som man installerar en ny version av CM 10.1. Det finns ännu en gratisapp som jag ibland använder som heter Auto Flasher som man kan använda till detta, men det gör det hela lite mindre smidigt. Då måste man först ladda ner uppdateringen via CyanDelta och sedan installera via Auto Flasher. Det gjorde jag inte idag, men kanske nästa vecka. wink


comments powered by Disqus