MySQL till MySQLi

Publicerat: 2013-04-24 17:51:58 | Kategori: PHP & SQL

För endast några dagar sedan så uppmärksammade jag att MySQLi eller "MySQL improved" är en ny standard mer eller mindre. Detta lät väldigt intressant och jag valde att läsa vidare och googla runt lite på ämnet. Många verkar ha haft problem att konvertera sina sidor, men jag märkte fort att det nog är bland det enklaste man kan göra. Det går lätt att göra manuellt genom att söka reda på motsvarigheterna mellan standarderna. Inte blir det knepigare av att de oftast heter samma sak i princip, t ex "mysql_fetch_assoc" och "mysqltng_fetch_assoc". Jag hittade även en enkel guide med de flesta skillnaderna.

Även om det är ganska enkelt så finns det ett betydligt enklare alternativ... "MySQL ext/mysq Converter Tool​"! Det är Oracles egna konverteringsskript som helt enkelt gör hela processen mer eller mindre automatisk. Jag konverterade hraffe.se fort och lätt med skriptet och ingenting kan ju egentligen gå fel om man har sparat en backup.

Det är enklast att köra skriptet lokalt på sin egen dator så man slipper problem med rättigheter till mappar och allt vad det kan vara. För att göra det så laddar man ner zip-filen härifrån och packar upp den i www-mappen.

För att förenkla läget avsevärt rekommenderar jag att man kopierar mappen man vill konvertera till "MySQLConverterToolGUI​".

För att sedan starta skriptet så öppnar man valfri webbläsare och går till "http://localhost/MySQLConverterTool/GUI/" eller var det nu installerades. Nu är det mesta en barnlek och det är bara att följa instruktionerna. Först får man välja om man vill konvertera en mapp, en fil eller bara en kodsträng. Har man en stor sajt så är det klart man väljer det första alternativet.

Nästa steg är att skriva in vilken mapp man vill konvertera. Det bästa hade ju varit om man kunde skriva in hela adressen med localhost, men det verkar vara i relation till själva skriptet. På grund av detta är det absolut lättast att som innan rekommenderat att kopiera mappen man vill konvertera till GUI-mappen.

När det kommer till filändelser är det bara att lägga till de som saknas. Frågan om att uppdatera filerna ska man såklart svara ja på. Krysslådan om man vill spara en bakup är egentligen ganska onödig att ha ikryssad om man redan har kopierat mappen med allt innehåll. Sen är det bara att starta!

Det man bemöts av nu är hur konverteringen gick. Några varningar kan man vänta sig, men det är först när man får ett riktigt "error" som det är något som har gått helt åt fanders. I mitt fall klarade jag mig med två relativt snälla varningar om att skriptet inte riktigt förstod sig på min kod. I vilket fall är nästa steg att testa att gå in på hemsidan och surfa runt lite! Med lite tur så fungerar precis allting och då behöver man inte göra mer. Ifall det är något som har gått fel så vet man i och med rapporten i skriptet precis var som felet ligger. För att avhjälpa det specifika problemet rekommenderar jag Googlesmiley


comments powered by Disqus