Z83S Mini PC

Publicerat: 2017-03-18 17:09:20 | Kategori: Prylar & Hårdvara

För bara någon vecka sedan så bytte jag ut min HTPC för andra gången. För varje gång jag uppgraderat har jag gått ner i pris och denna lilla dator kostade verkligen inte mycket alls. Ca 650 kr fick jag betala och i ärlighetens namn har jag ingen aning om varför denna sticka är så billig. Bara att man får en äkta version av Windows 10 Home räcker för att man borde vara nöjd med köpet, men man får faktiskt en hel del mer!

Hårdvara
I det lilla skalet får det plats en Intel Atom X5-Z8350, en fyrkärnig processor på 1,44 GHz. Dessutom så får man 2 GB ram och 32 GB utrymme. Slänger man dessutom på Bluetooth 4,0 och 2,4 GHz WiFi så kan man inte bli besviken.

Stickan har en USB3-port och en Mirco USB-port. Det räcker utan problem om man bara behöver ansluta ett tangentbord och en mus, men det bör inte vara några problem att ansluta en USB-hub om det så krävs. Det finns dessutom plats för ett Micro SD-kort. Jag behöver personligen inte det för extra lagring, men det är grymt att man kan läsa av minneskort direkt i stickan.

I början var jag aningen orolig över minnet och WiFi-kortet. 2 GB ram är inte speciellt mycket och 2,4 GHz WiFi är ju inte direkt snabbt i dagens läge. Trots detta så räcker det gott för en enkel HTPC.

Jag var även lite skraj över att fläkten skulle vara för högljudd för mina arma öron. När jag installerade program och ställde in Windows från första början så var också fläkten ganska obehaglig, men vid vanligt användande så är det ganska sällan fläkten faktiskt blir hörbar. Med tanke på att temperaturen för det mesta håller sig på ca 60 grader så känns det ändå värt med fläkten. Jag tror inte heller att en passiv kyllösning skulle fungera i denna sticka.

I paketet får man, förutom stickan, en förlängningskabel för HDMI, en OTG-kabel och en strömadapter. Visst, man får inga guldklimpar, men för priset så får man det man behöver.

Mjukvara
Som nämnt så får man en äkta version av Windows 10 Home förinstallerat på stickan. Inte för att säga att det går så snabbt att man blir åksjuk, men det fungerar riktigt bra för film, YouTube och surfande rent allmänt.

Vad som däremot fungerar sämre är vissa uppenbara saker som strömsparläge och uppdareringar. Windows Update var helt avstängt när man slog på datorn för första gången och jag fick manuellt gå in i tjänsterna och aktivera det. Sen fungerade det klockrent, men det går inte att säga samma sak om strömsparläget. Det existerar inte alls! Hårdvaran stödjer ingen form av strömsparläge alls och man har valet att antingen alltid ha på datorn eller stänga ner den när man inte använder den. Då strömbrytaren är på själva stickan som jag har gömt bakom min förstärkare så vägrar då jag personligen att stänga ner datorn. Kort och gott riktigt synd, men det är ju inte så att man behöver vara orolig över elräkningen då stickan ändå är riktigt strömsnål.

YouTube fungerar för det mesta riktigt bra. På 720p eller högre så laggar vissa videor ibland när datorn jobbar, men det hör till det ovanliga. Film i VLC fungerar utan några problem oavsett i princip. Jag gillar däremot också programmet Popcorn Time och det har rejäla problem. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men bilden blinkar till svart lite då och då när man tittar på film via det. Den enda lösningen runt det har varit att strömma vidare till VLC, men jag är inte riktigt nöjd med det heller. Till följd använder jag inte Popcorn Time mycket alls längre vilket är synd, men det är något man får leva med.

Slutledning
Detta är utan tvekan den mest prisvärda datorn man kan köpa idag. Den är riktigt snabb för att ha en atom-processor och mindre krävande uppgifter klarar den av med bravur. Det enda jag personligen kan anmärka på är strömsparläget och problemet med Popcorn Time, men för priset så går det utan tvekan att leva med!


comments powered by Disqus