Oukitel K6000 Pro #1

Publicerat: 2016-10-15 17:23:22 | Kategori: Android

Då var det äntligen dags igen för att uppdatera bloggen efter nästan ett års inaktivitet. Det har faktiskt hänt en hel del i mitt liv, men inte har jag känt mig motiverad att skriva om det... tills nu!

Detta kommer att bli en lång serie med en komplett recension av Oukitel K6000 Pro. Kortfattat är det en kinesisk telefon med grym byggkvalitet och gigantiskt batteri! 6000 mAh borde man komma rejält långt med och är faktiskt nästan dubbelt så mycket batteri som jag hade med min tidigare telefon, Oneplus One. Då detta är en "uppgradering" eller vad man ska kalla det för min del så kommer jag jämföra väldigt mycket med just OnePlus One.

I denna del kommer jag att fokusera lite övergripande om telefonen och hur den har fungerat för mig den första veckan. Håll i hatten så kör vi!

Specifikationer
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
Display: 5,5" 1080p, 2.5D -böjt glas, OGS, IPS, Dragon Trail 2
Processor: MTK6753 8-core, 1,3 GHz
GPU: Mali-T720
RAM: 3 GB LPDDR3
Intern lagring: 32GB (stöd för 32GB SD)
Kamera: 13 megapixlar bak, 5 megapixlar fram
Frekvenser: GSM 850/900/1800/1900MHz 3G: 900/2100MHz 4G: 800/1800/2100/2600MHz
2 x Micro-SIM 2G / 3G / 4G + 2G / 3G / 4G
WiFi 802.11 a / b / g / n
Bluetooth 4.0
GPS, AGPS, GLONASS
OTG, Miracast
Fingeravtryckssensor på baksidan
Kapslingsklass IP64: stänktålig och dammtät
Anslutningar: Micro-USB, 3,5 mm ljud, 2x-sim, minneskort
Batteri: 6000mAh (Inbyggd 5V / 7V / 9V 2A snabbladdning)
Dimensioner: 154 x 77 x 9.8 mm
Vikt: 214 g
Pris: Ca 1600 kr

Första intrycket
Själva förpackningen får en inte att tappa hakan direkt, men är mer än väl prydlig för att vara i papp. Det som däremot gömde sig under locket var en helt annan femma. Själva telefonen kom förmonterad med skärmskydd och konstigt nog ett genomskinligt gummifodral. Jag var rädd att jag skulle känna att telefonen var för tjock för att använda, men blev glatt överraskad när jag väl tog den i handen. Utan fodralet ser Oukitel K6000 Pro otroligt kvalitativ ut. Med baksida och kanter av aluminium samt den övergripande tjockleken, för att inte ens tala om vikten, känns telefonen riktigt robust. Min tidigare Oneplus One känns billig och plastig i jämförelse. Själva skärmen är något böjd i kanterna vilket ser rejält lyxigt ut. Knapparna är av metall och har ett riktigt bra klick i sig. Däremot skulle jag vilja påstå att kameran inte alls ser fin ut och varför det i hela tiden står "Auto Focus" just under linsen är en gåta. Baksidans under- och överdel är helt i plast och ser lite billigt ut vid närmare inspektion, men helhetsintrycket är ändå väldigt bra.

Första uppstarten var en fröjd som heter duga. Skärmen är helt fantastiskt bra med fin skärpa och värme. Redan här stod det klart att jag aldrig skulle kunna gå tillbaka till OnePlus One. Jag skulle vilka påstå att färgåtergivningen är bättre på Oukitel K6000 Pro än på både min datormonitor och TV hemma. Temat i launchern ser väldigt trevligt ut med avrundade och färgglada ikoner och jag ser ingen anledning att varför jag skulle vilja byta till någon annan launcher.

Min smartklocka gick även att ansluta via BlueTooth utan problem, något jag har haft en hel del problem med på OnePlus One (däremot med andra roms än original). Prestandan i övrigt är mycket bra och fullgod för det mesta man kan få för sig att göra på telefonen, förutom rejält krävande spel dvs.

Batteritid
Trots att Oukitel K6000 Pro i mångt och mycket har visat sig vara mer än kapabel för det mesta så har batteritiden i mitt fall visat sig vara relativt usel till en början. Med 6000 mAh så borde batteriet inte vara något att anmärka på, men ur förpackningen så vinner OnePlus One när det kommer till batteritid. Främst Wi-Fi och BlueTooth verkar dra ofantligt mycket batteri även när telefonen är inaktiv. Då jag använder en smartklocka och gärna vill kunna surfa så är det inte bara att inaktivera dessa hungriga processer.

Detta var inte något jag bara accepterade och i skrivande stund är batteritiden mycket bättre, men fortfarande så försvinner några procent här och där utan någon logisk förklaring. För att lösa problemen med batteriet installerade jag MacroDroid. Med denna app kunde jag drastiskt minska BlueTooth-användningen och är nu endast aktivt när jag får samtal och aviseringar samt en gång per timme för att synka mellan telefon och klocka. Jag skapade även ett makro som endast aktiverar Wi-Fi när skärmen är påslagen. Utöver detta har jag ett makro för nattläge som helt stänger av BlueTooth, bakgrundsappar och inaktiverar datasynk under natten. Jag har inte haft tid att testa detta ännu, men troligtvis kommer detta att göra en märkbar skillnad.

Platsläget har också visat sig vara en bov. Med hög precision så är batteritiden relativt dålig trots användningen av MacroDroid. Jag minskade platsläget till att endast använda enheten och problemet var ur världen.

Kort och gott en hel del problem som troligtvis beror på mjukvaran i Oukitel K6000 Pro. Förhoppningsvis så kommer detta lösas i framtida uppdateringar av mjukvaran, men då det är en billig kinesisk telefon så känns det inte värt att vänta på uppdateringar som kanske aldrig kommer.

Skärmtid
Batteritiden är något dålig vid normalt användande, men hur påverkar då skärmtiden batteriförbrukningen? Här skiner Oukitel K6000 Pro faktiskt. Jag har inte haft möjlighet att göra några "vetenskapliga" tester, men jag tippar på att skärmen bör gå att ha på i ca åtta timmar innan batteriet ryker. Detta gör att telefonen lämpar sig riktigt bra till spel. Däremot är jag inte så mycket för mobilspel, så personligen är jag nöjd bara jag kan dra igång Reigns och någon patiens ibland.

LTE, Wi-Fi och GPS
Det finns en del att anmärka på både när det kommer till LTE och Wi-Fi också. Oukitel K6000 Pro har inte stöd för band 8 vilket påverkar LTE en del, men det är klart bättre än att inte ha LTE alls. När det kommer till Wi-Fi så saknar Oukitel K6000 Pro AC-standard och på min nuvarande adress räcker inte N-standarden speciellt långt alls. Jämfört med OnePlus One så märker jag att uppkopplingen är långsammare både när det kommer till LTE och Wi-Fi.

GPS fungerar klockrent på Oukitel K6000 Pro, men har ett gigantiskt problem. Telefonen saknar gyroskop! Detta innebär att man aldrig kan se vilken riktning man är på väg åt i Google Maps exempelvis. VR är dessutom helt oanvändbart, men telefonen är nog ändå för tjock för att få plats i en VR-hjälm. Trots detta så är GPS på Oukitel K6000 Pro snabb och korrekt. För att ännu en gång jämföra med OnePlus One så skulle jag vilja påstå att bägge har fördelar och nackdelar. Skulle jag få välja så förderar jag nog att snabbt få veta var jag är än vart jag är på väg.

Kamera
Denna vecka har jag inte hunnit kolla så pass mycket på kameran, men det finns en del att notera. Den främre kameran lämnar en del att önska och är inte i klass med OnePlus One eller annan flaggskeppsmodell för ett par år sedan. Den bakre kameran är betydligt bättre, men har rejäla problem att ta bilder i mörker. Det värsta är däremot kameraappen själv som ligger ljusår efter Googles egna och Cyanogenmods. Med gratisalternativet Open Camera så går det å andra sidan inte att klaga.

LED-blixten är faktiskt inte alls dålig. Den är något snäpp kraftfullare än OnePlus One och speciellt när man använder blixten som ficklampa. Man behöver verkligen inte känna sig handikappad i mörkret och är perfekt för nattliga promenader.

Högtalare
Om det var något jag var missnöjd med på OnePlus One var det högtalaren. Den saknade helt bas och var skrikig som få. Här visar Oukitel K6000 Pro framfötterna ännu en gång. Det är inte så att jag skulle dra igång en musikskiva hemma ur telefonhögtalarna, men ljudet är jämnt och fint. Det är inga störande höga frekvenser och basen hörs om än inte så mycket. Volymen är inte överdrivet hög däremot, men fungerar klart bra för att vakna på morgonen. I samtal hörs personen man pratar med riktigt klart och tydligt vilket även var ett problem med min tidigare telefon, men jag har inte testat detta så utförligt då jag faktiskt inte snackar så mycket i telefon.

Appkompabilitet
Vissa appar verkar fungera sämre eller inte alls på Oukitel K6000 Pro. Under första veckan uppmärksammade jag att GSam Battery Monitor fick telefonen att starta om sig titt som tätt. Star Trek Timelines vägrade dessutom helt att starta. Slutligen så förbrukade Motorola Connect allt för mycket batteri för att vara lönt att ha installerat. I övrigt har alla appar jag testat med Oukitel K6000 Pro fungerat helt strålande.

Laddning
Oukitel K6000 Pro har snabbladdning och det märks. Som standard laddas batteriet i 2600 mA, men på grund av batteriets storlek så tar det två till tre timmar att ladda batteriet fullt. Micro-USB porten sitter lite längre in i telefonen än vad som är vanligt och en vanlig kontakt sitter inte alls bra. Den medföljande kabeln sitter bra, men går inte att använda för att flytta över data vilket är riktigt underligt.

Notifikationer
Det är ett skumt beslut att inte inkludera en notifikations-LED på en telefon, men Oukitel har gjort detta. Det kapacativa knapparna är inte heller upplysta (vilket jag personligen tycker är bra). Jag saknar personligen inte notifikationslampan alls då jag är van att kika på min smartklocka, men fortfarande ett konstigt beslut av Oukitel.

Fingeravtryckssensor
Om det är något som Oukitel faktiskt har gjort riktigt bra så är det fingeravtryckssensorn. Den är oftast lika snabb som att trycka på strömknappen och känns väldigt säker. Dock så är det någon mjukvarubugg som gör att fingeravtryckssensorn inte fungerat efter att man haft på kameran i vissa tillfällen. Tyvärr vet jag inte vad detta beror på och har därför inte kunnat kika efter en lösning.

Slut på vecka #1
Veckan slutar med blandade känslor, men Oukitel K6000 Pro har en otrolig potential och det känns som att andra veckan kommer att visa vad telefonen verkligen går för.


comments powered by Disqus