Harley Benton R-458

Publicerat: 2014-08-19 09:48:47 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Harley Benton R-458 har flyttat in hos mig efter många om och men. Jag nämnde tidigare något om att inte lära sig av sina misstag och hur jag skämdes över att ännu en gång beställa en Harley Benton gitarr. Nu är det alltså dags att ta upp vad för gitarr jag egentligen har råkat ut för!

Gitarren är den absolut billigaste 8-strängade historia jag någonsin kommit över, till pris alltså. Den gick på just dryga 1400 kr vilket är mindre än hälften av vad näst billigaste i den klassen kostar. Konstruktionen är ganska simpel och det är verkligen inget speciellt med gitarren förutom att den har åtta strängar. Nu brukar det ofta vara ett negativt betyg, men i Harley Bentons fall så är det i själva verket en ren hyllning till att de äntligen lyckats bygga en gitarr som endast är medioker!

Mikrofonerna är fullt funktionsdugliga i sig. Bra ljud med ytterst lågt brus, men utsignalen är ganska låg. Förstärkaren klarade inte att leverera en rejäl distortion på egen hand med denna gitarr, men med en distpedal så var det inga problem. Finishen är även den helt funktionsduglig. Gitarren är klarlackad i svart och ser... mjo, väldigt svart och blank ut. Det vill säga tills man fingrat på gitarren, det är en ren magnet för fingeravtryck.

Halsen ser fin ut och dragstången fungerar att ställa in, men som väntat krävdes det en liten justering. Stallet fungerar som det ska, men det gick inte att få till något speciellt låg stränghöjd i och med dess konstruktion. Intoneringen i sig var "spot on", men det är ju också den grundläggande kvalitetskontrollen på billiga gitarrer verkar det som. Sadeln, eller nöten som jag brukar kalla den, orsakar lite strängbrus vilket inte är ovanligt på 8-strängade gitarrer. Inte så mycket så att det på något sätt skulle vara störande däremot.

Endast två punkter får lägre än mediokert betyg. Först och främst så är stämskruvarna relativt usla. Gitarren håller stämningen sisådär, men stämskruvarna är så känsliga att det är ofattbart drygt att stämma upp gitarren. Den andra punkten är lite mer vad jag väntar mig av ett märke som Harley Benton, rostiga skruvar! Både skruvarna som håller fast mikrofonerna, dragstångsskyddet, stämskruvarna och plattan baktill är på håret att vara sönderrostade. Det är en liten och ganska irrelevant punkt, men väldigt lusigt att Thomann inte kunde kosta på sig att åtminstone använda rostfria skruvar. Tack och lov så är de rejäla skruvarna som håller fast halsen inte angripna av rost, de är inte speciellt lätta att byta ut alla gånger.

Något annat värt att nämna är att gitarren inte direkt är anpassad alls för nedstämning. Stämningen på översta strängen är i standard F# vilket fungerar bra, men att stämma ner till E var ingen höjdare. Det går inte att skylla på märket Harley Benton, snarare så ligger problemet i att de flesta 8-strängade gitarrerna på marknaden har lite för kort hals för sitt eget bästa så att säga. Med lite tjockare strängar går det säkert att komma ner ett par toner, men stängar i den tjockleken är ju inte direkt billiga i mitt tycke.

Hur låter gitarren då? Jag vill påstå att den låter alldeles utmärkt. Jag tycker inte att man behöver byta mikrofoner i gitarren om man inte nödvändigtvis måste ha en riktigt het utsignal.

Här är ett kort ljudklipp jag spelade in häromdagen:
Sludge_Master_HB.mp3

Fyra olika ljudspår med R-458:an och en bas. Det är bara några långsamma powechords i sludge-tappning, men det är sånt som jag vill spela på gitarren.

Gitarren är alltså en underlig blandning av medioker och underbar. Det är ingenting speciellt med den, men den fungerar och bra därtill! Vem kunde vänta sig det av en Harley Benton gitarr?


comments powered by Disqus