Harley Benton Valuestrings

Publicerat: 2014-09-01 10:45:13 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Det tycks nästan som att jag endast skriver om Thomann och deras märke Harley Benton exklusivt, men så är inte fallet kan jag intyga. Däremot är det ännu dags för en lättare djupdykning i ännu en Harley Benton produkt. Denna gång är det deras gitarrsträngar, så kallade "valuestrings", som granskas av mina vakande ögon och mina ärrade fingrar.

Det är ingen nyhet att Harley Benton erbjuder billiga substitut för de som inte vill lägga ut allt för mycket pengar på sitt musicerande. Deras strängar är verkligen inget undantag och de kostar i runda slängar knappa 10 kronor per paket på sex strängar. I jämförelse med mina absoluta favoritsträngar, Dunlop KFK, är Harley Benton omkring fem gånger billigare. Den största skillnaden på papper är att Dunlop KFK kommer med ytterligare en sträng som är lite grövre för den som gillar att stämma ned.

Förpackningen som Harley Bentons strängar kommer i är av ganska tjock mjukplast och vardera sträng är också plastinpackad. Inte direkt den bästa lösningen ur miljösynpunkt vill jag tro, men visst lär strängarna hålla sig fräscha i detta plastfängelse. När man väl separerat strängarna från plasten så märks den första skillnaden från dyrare strängar. De här strängarna är lite småknepiga att räta ut jämfört med dyrare strängar som rätas ut direkt där man tar ut dem ur sin förpackning. Detta kan även ses som något positivt då man inte riskerar något oönskat strängsmatter som kan sluta upp med att man får en sträng i ögat. Hur man än ser på det är strängar i ögonen inte något som är önskvärt och några sekunders extra arbete för att slippa det har jag inget emot.

Hur bra fungerar då dessa billiga strängar och går de ens att spela med? Otroligt nog kan jag knappt märka någon skillnad mellan dessa och tidigare nämnda Dunlop. De låter bra och jag vill inte påstå att jag störs av hur strängarna känns att spela på. Det är en viss skillnad i just känslan, men det glömmer man bort efter att man spelat i några minuter. Recensionerna på Thomann har påpekat vissa problem med missljud och svårigheter att "benda", men jag har inte kunnat återskapa något sådant problem. Kanske är det så att dessa recensioner är skrivna av folk som innan använt en annan strängtjocklek eller så är deras gitarrer väldigt petiga. I mitt fall har jag provat Harley Bentons strängar på tre gitarrer av olika fabrikat och de har gett bra resultat på samtliga.

Gällande hållbarheten så har jag inte märkt någon skillnad. Jag har inte lyckats spela av någon sträng under den månad jag provat på strängarna och de känns ganska fräscha än. Gällande stämning så är det inga större problem vad jag märkt. Jag vill tro att det var lite svårare att stämma upp gitarren första gången efter bytet, men efter man dragit lite i strängarna så håller de stämningen utan problem.

Det enda jag egentligen saknar med dessa strängar är att det inte följer med en tjockare E-sträng för nedstämning, men de strängar som följer med räcker gott. Med lite tur så kommer det ett strängset av Harley Benton för 7-strängade gitarrer någon gång i framtiden och då får man ju med en extra tjock och fin sträng att misshandla. Tills dess så nöjer jag mig med deras 6-strängade set och kan bekvämt byta strängar närsom utan att oroa mig över hur dyrt det är.


Kommentera