Lagstadgad idioti

Publicerat: 2013-11-28 15:53:02 | Kategori: Diverse

Häromdagen fick jag hem ett brev som rörde upp en hel del känslor och inte direkt positiva känslor. Det var från Radiotjänst och innehåll egentligen bara en uppmaning till mig att börja betala TV-licens. Det låter som något litet och obetydligt, men jag blev rejält upprörd på Radiotjänst samt Copyswede som samtidigt kom med minst lika idiotiska beslut. Det är som att de hade en koalition av efterblivenhet ihop även fast de inte har något speciellt med varandra att göra.

För att börja med Radiotjänst så kom de för ett halvår ut med att datorer, mobiltelefoner och surfplattor också ska vara licenspliktiga. Det roliga med detta är att de påstår att dessa ovannämnda prylar är avsedda för att ta emot TV-sändningar. Även om jag aldrig har varit inne på SVT-play med mina datorer så är de alltså avsedda för detta ändamål? Jag har dessutom inte tittat på någon TV-kanal alls på snart sex år, så jag blev helt rosenrasade när Radiotjänst kom med denna intressanta nyhet!

Min syn på public service nuförtiden är dessutom inte speciellt positivt lagd. Nu finns det Internet och ofantligt många sätt att få tag på information. Public service känns något föråldrad i dagens samhälle när informationsflödet knappast är begränsat på något vis. Även om Radiotjänst hävdar att "verksamheten bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället" så är inte det riktigt så jag uppfattar det heller. Radiotjänst är minst lika pengahungriga som andra kommersiella aktörer som både är licenspliktigt samtidigt som de drar in pengar från exempelvis både Melodifestivalen och Eurovision.

Ett så pantat beslut kommer ju inte för sig självt för det mesta tyvärr. Strax efteråt så kom Copyswede med ett minst lika skrattretande beslut, fast skrattet övergår omedelbart till ilska när man kommit till underfund att de verkligen menar allvar! Det är så att vi har haft en privatkopieringsavgift sedan 80-talet någon gång. Förr handlade det om att de stora musikbolagen trodde sig förlora pengar eftersom att kompisar kopierade musikkassetter och gav till varandra. Detta fortsatte med CD-skivor då dessa kunde kopieras minst lika enkelt när tekniken kom.

Innan det nya beskedet kom hade vi helt glömt bort denna avgift i Sverige då vi faktiskt inte privatkopierar i speciellt omfattande mängder längre. Copyswede håller däremot uppenbarligen inte med. Nu har denna avgift kommit till färdigbyggda datorer, spelkonsoler, mobiltelefoner, USB-minnen och hårddiskar. Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon som delat med sig av någonting genom en spelkonsol tidigare, men uppenbarligen händer detta frekvent enligt Copyswede. Denna avgift ligger på ungefär 80 kr per lagringsenhet som ska betalas av säljaren och/eller tillverkaren. Inte helt oväntat så är det vi konsumenter som skadas i slutändan.

Helt allvarligt så privatkopierar vi ytterst lite idag, det är snarare piratkopieringen som är stor. Däremot så gäller inte denna avgift för piratkopiering då det är illegalt. Man kan inte avgiftbelägga en olaglig handling och på så sätt göra den acceptabel. Skillnaden är däremot inte stor mellan privat- och piratkopiering, egentligen endast att det senare gäller mer organiserad och omfattande kopiering. Jag kan förstå att privatkopieringen var ett (väldigt litet) problem för 20-30 år sedan, men idag är det mycket förlegat och dessutom är det lite av en gråzon mellan att vara lagligt eller inte.

Detta med piratkopieringen för mig även på minst lika arga tankar angående musk- och filmindustrings pågående jakt mot piraterna som kopierar deras verk. Rättegången mot grundarna av The Pirate Bay är ett klockrent exempel på hur långt det kan gå. Det råder inga tvivel om att The Pirate Bay var skapat för att sprida piratkopierat material, men hur långt ner i smutsen som dessa bolag fick gå för att sätta dit grundarna är bara löjligt. Förundersökningsledaren som blev anställd av ett av de stora musikbolagen samt en domare som var med i en organisation emot piratkopiering. Uppenbarligen var det mycket fuffens på gång i denna rättegång, men då musik- och filmindustrin mer eller mindre kan få hela Sverige på fall så gäller inte våra lagar mot dem.

Att säga att musik- och filmindustrin inte tjänar pengar stämmer inte det heller, speciellt inte idag nu när det finns lagliga alternativ så som Spotify och Netflix. Har man dessa tjänster finns det varken anledning att pirat- eller privatkopiera alls i princip.

Tänk så mycket ett oskyldigt brev kan påverka en!


Kommentera

Bakgrundsbild och skuggor

Publicerat: 2013-11-22 14:21:59 | Kategori: Uppdateringar

Bakgrundsbilden blev riktigt fin, speciellt kombinerat med skuggan som fungerar i princip alla webbläsare... förutom Internet Explorer 9 och tidigare! Det är ganska illa med tanke på att Internet Explorer 8 inte är speciellt gammalt egentligen. Det finns ett sätt att komma runt det, men då det bara gäller en skugga är det inte speciellt hög prioritet för mig just nu. Nedan syns skillnaderna.

Något annat jag även uppmärksammade var att Internet Explorer 9 (endast 9:an faktiskt) inte tyder en liten CSS-fix rätt jag gjorde för några veckor sedan. Detta kunde jag se på några skärmdumpar från Browserstack. Det intressanta är att inga andra webbläsare än gamla Internet Explorer har några större problem att visa sidan. Skuggorna fungerar visserligen inte i Firefox 3.6, men har man en så gammal webbläsare så bryr man sig uppenbarligen inte om någonting!

Om vi ändå ska gräva upp gamla webbläsare så är Internet Explorer 6 och 7 absolut sämst när det kommer till att visa hraffe.se och antagligen de flesta andra hemsidor på nätet. Logotypen är helt förvrängd och menyn är antingen felformaterad eller syns inte alls! Här bryr jag mig verkligen inte alls! Det är inte bara min sida som blir förstörd i de webbläsarna.

Ni som ännu inte uppdaterat till Internet Explorer 10 eller senare bör göra det eller leva med att Internet inte ser lika vackert ut för er. cheeky


Kommentera

Dr. Who spel på Google

Publicerat: 2013-11-22 11:24:37 | Kategori: Spel & Program

Google verkar alltid ta det där extra steget som egentligen ingen bett dem att göra, men roligt är det när de väl tar sig tid. Denna gång har de skapat ett litet spel för 50-årsjubileumet av Dr. Who. Personligen har aldrig Dr. Who varit någon favorit, men jag har inte heller riktigt tagit mig tid till det. Skulle jag väl göra det så skulle jag känna mig tvungen att börja med de gamla avsnitten och de är ju svartvita och uråldrade. Någon dag ska det bli av!

Hur som helst, detta lilla spel är riktigt roligt. Man väljer vilken karaktär man vill styra och sedan ska man för varje bana ta sig från sin telefonkiosk till en bokstav och sedan åter till telefonkiosken. Inte helt förvånande så är det Google man ska stava till. Ett par olika sorters robotar från serien försöker hindra en från att ta sig igenom banorna. Får de tag i en så är den karaktären förbrukad (död?) och man får spela som nästa karaktär i ledet. I och med att det finns 11 karaktärer så gissar jag på att man har så många liv så att säga. Allt för många för det korta spelet, men utmaningen ligger snarare i att klara spelet på så kort tid som möjligt!

I vanlig Google-anda så kommer spelet antagligen endast finnas tillgängligt under en dag, så det är lika bra att prova på det innan det försvinner.

http://www.google.com/doodles/doctor-whos-50th-anniversary


Kommentera

Ashens - Bäst på YouTube!?

Publicerat: 2013-11-21 17:49:53 | Kategori: TV, film & YouTube

Igår skrev jag ett "spännande" inlägg om PewDiePie som faktiskt kan uppfattas som störst på YouTube, men störst är väl inte alltid bäst? Jag följer många mindre kanaler och en som jag verkligen fastnat för är Stuart Ashen. Knappa 470 tusen prenumeranter, men ändå har han en dedikerad skara av följare. En stor anledning till varför han inte är mer känd är för att han snackar om prylar och krimskrams snarare än spel. Tro det eller ej, men det är mycket färre som uppskattar att titta på sådant uppenbarligen.

Jag började följa Ashens omkring år 2010-2011 och ska jag vara helt ärlig så är hans videos i princip likadana nu som då. Oftast är bilden fokuserad på hans gamla soffa och man får se hans händer peta på diverse prylar samtidigt som han nämner något sarkastiskt. Konstigt nog så är det ett koncept som håller än och jag vet inget bättre än när han släpper en ny video. Han är heller ingen som tvingar ut en massa videos varje dag, han nöjer sig med en per vecka på sin höjd. Det som gör väntandet värt är att han under den gångna veckan sökt reda på nya och ovanliga prylar att visa upp och dementera.

Under fjolåret släppte han även en långfilm där han spelar sig själv i jakten på en riktigt ovanlig pryl. En så kallad "Gamechild" som är en sedan länge nedlagd kopia av en Gameboy. Nu hade jag inte tänkt berätta speciellt mycket mer om det projektet då filmen inte föll mig i smaken, men det är imponerande att han lyckats samla ihop slantarna till att göra en riktig långfilm. Det visar verkligen nivån av hans dedikation. Förutom detta har han medverkad i ett antal olika brittiska TV-program, så inte är han en gröngöling när det kommer till att stå framför kameran (även om han sällan gör det i sina egna videos).

Vem vet, detta inlägg kanske gör att han får sig en ny prenumerant? Det hoppas jag innerligt på!


Kommentera

Buggfix på kategorier

Publicerat: 2013-11-21 17:17:51 | Kategori: Uppdateringar

Det går fort mellan varven för mig att fixa och dona med bloggen! Idag uppmärksammade jag en väldigt liten, men ack så störande bugg. Den uppkom endast i och med lathet från min sida. När jag kodade bloggen från första början så använde jag mig av vissa snabblösningar som inte alltid är speciellt bra. Ett exempel var kategorilänkarna där jag valde att använda ett "LIKE" kommando istället för "=". Detta på grund av att när man skickar vidare kategorin i klartext så formateras texten om en aning. De tre sista bokstäverna i alfabetet blir till symboler och mellanslagen ersätts med "%20" i min kod (för att bli godkänd som html5). Då är inte längre kategorin exakt samma som den var innan. Problemet med att använda "LIKE" är att länken inte måste överenstämma med kategorin, bara likna. Ett exempel är om man har en kategori som heter "spel" och en annan som heter "brädspel", då kommer bägge kategorierna fram om man trycker på länken till det förstnämnda.

Knappast vad man kan klassa som en katastrofal bugg, men kan bli problematiskt längre fram. Det krävdes inte heller någon speciell form av intelligens för att fixa till. Nedan syns den färdiga koden från länk till resultat.


Kommentera

PewDiePie - Störst på Youtube!?

Publicerat: 2013-11-20 17:50:44 | Kategori: TV, film & YouTube

Något som jag har funderat över länge är hur i hela friden en person såsom PewDiePie har lyckats bli absolut mest populär på YouTube, i alla fall sett till prenumerationer. En göteborgsk nyvuxen yngling har alltså fler prenumerationer än någon annan på YouTube! I skrivande stund är det dryga 16 miljoner som följer honom, knappt dubbla sveriges befolkning!

Vad behöver man då göra för att bli så pass känd? Inte speciellt mycket kan man tro om man tittar på hans videos. Hans engelska är inte den bästa och det enda han gör är att skrika eller dra snuskskämt samtidigt som han spelar något riktigt dåligt spel... det var åtminstone vad jag tyckte! Kanske är det barn och ungdomar som fastnar för hans överdrivna skrik och skämt, tänkte jag.

Sen var det något som hände. Bara häromdagen så blev jag ofantligt sugen på Oculus Rift. Det var inte mer än naturligt att jag sökte efter några videoklipp om produkten och av någon tillfällighet så började jag titta på PewDiePie när han testade Oculus Rift i något skräckspel. Antingen så såg jag mer bakom ytan än innan eller så hade jag blivit van vid hans överdrivna beteende så att jag kunde fokusera på mer i hans videor, men det var riktigt bra! Det är nära på omöjligt att säga vad jag tyckte var bra när jag redan konstaterat att det mesta snarare irriterar mig, men det är något i hans charm som tar tag i en. Han är inte det minsta skraj för att göra bort sig och han börjar allt som oftast svära på svenska.

Det som stör mig mest är nog hans äldre videor där han kan få för sig att dra lite för grova skämt. Våldtäckt och pedofili är inget man ska skämta om tycker jag, men måste man göra det så tycker jag att man kan hålla det åtminstone lite rumsrent. Däremot så har han också fått väldigt mycket klagomål för detta och numera är det ganska sällan man hör honom skämta så långt under bältet.

Kort och gott så vill jag skriva att man ibland ska ge personer fler chanser för sin egen skull. Vem vet, det kan ju bli en favorit längre fram vad det nu än gäller!


Kommentera

YouTube, clear:both & tecken

Publicerat: 2013-11-20 17:15:49 | Kategori: Uppdateringar

Ett problem med att bygga en egen blogg är ju såklart att man måste göra allting själv. När man använder en färdig plattform såsom Wordpress så finns ju allt redan där... samt så pass mycket annat att man i princip spyr galla. Det är därför jag valde att bygga min egen blogg, jag vill själv välja vilka funktioner som ska finnas och jag vill själv kunna anpassa dem! Nog om det, nu har hraffe.se YouTube-stöd! smiley

Utöver detta så har jag fixat lite med CSS-filerna då jag uppmärksammade en läskig liten bugg om man placerade vänster- eller högerjusterade bilder längst ner i ett inlägg. Det som hände var att bilden då överlappade linjen under inlägget vilket såg förskräckligt ut! Efter lite googlande fann jag funktionen "clear:both" i CSS som stänger tidigare positioneringar. Svårare än så var det inte. smiley

Sist, men inte minst, så har hela hraffe.se fått ett nytt teckensnitt som standard. Jag valde att ändra på det eftersom det gamla faktiskt inte alls såg speciellt bra ut. Den enda riktiga blogg jag egentligen följer är om den unge Werners lidanden och givetvis tar jag mycket inspiration därifrån. Den nya tjockleken på hraffe.se och teckensnittet är detsamma. Inte för att jag försöker kopiera, men jag tycker att det ser bra ut!


Kommentera

«« Äldre inlägg