Chibson-experimentet #2

Publicerat: 2014-05-07 14:06:22 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Nu har det gått tio dagar sedan förra inlägget gällande Chibson-gitarren som jag väntar spänt på. Det har inte hänt så fasligt mycket för att vara ärlig förutom ren mailkonversation med Kina-fabriken. Bilden ovanför är hur som helst en snabbskiss av mig just hur jag vill att gitarren ska se ut. Blodsplattret är inklippt från en del olika bilder jag hade tillgängliga, men mest nämnvärt är Joey Jordisons Warlock samt TV-serien Dexter. Alla detaljer bör vara bestämda, men på grund av att de är ganska dåliga på engelska så är det ingen garanti. Med lite hopp så kommer fabriken med lite bilder från tillverkningsprocessen i veckan, men jag ska ligga på dem lite.

När det kommer till Kina-gitarrer och allmänt billigare gitarrer så lär inte mikrofonerna vara några riktiga höjdare, så det blir mikrofonbyte på stört! Något som skulle kunna se riktigt häftigt ut är vita EMG-mickar och de är dessutom relativt billiga att inhandla. På Ljudfront.se kan man hitta både 85:or och 81:or i vitt format för 695 kronor per styck och det är faktiskt ett klipp.

Jag har däremot mycket svårt att välja mellan 85:or och 81:or. Just 85:an låter riktigt bra i stallet så det är ett givet val, men i halsen är det knepigare. Eventuellt 81:an för att klangen blir ganska skarp och följsam jämfört med 85:an, men man tappar även 85:ans dynamik och värme. Kom gärna med förslag!


Kommentera

OMG!! Annonser!?

Publicerat: 2014-05-07 07:02:50 | Kategori: Uppdateringar

Drygt ett år efter start eller snarare idag så började det dyka upp annonser på hraffe.se. Det beror inte på att jag hade tänkt tjäna multum på det eller ens förväntar mig att gå jämnt ut, mag lägger ned väldigt mycket tid på bloggen och det vore väl inte mer än rätt om jag ersätts för det? Däremot har jag försökt att placera ut annonserna på ett bra sätt så de inte blir allt för distraherande.

Till den som inte vill se reklam på vare sig hraffe.se eller någon annanstans så finns det sätt att ta sig runt detta, bara att googla. Om inte så får du delta i det roliga faktumet att Loopia visas riktigt ofta bland annonserna för de rekommenderar jag ju starkt... eller? smiley


Kommentera

Min "inspelningsstudio"

Publicerat: 2014-05-06 11:11:08 | Kategori: Prylar & Hårdvara

Nu när jag ändå har skrivit en hel del om gitarrer så är det kanske dags att diskutera min "musikstudio", "inspelningsstudio" eller vad man ska kalla det. Knappast något som kommer göra speciellt många avundsjuka, men det blir bra resultat och en ganska snygg lösning enligt mig själv.

Först och främst är det en dator med skärm och hela kittet. En onödigt kraftig burk för att vara ärlig, speciellt gällande musik. En överklockad Intel 4670k på 4,8 Ghz, 16 GB ram samt ett ASUS Xonar Essence STX ljudkort. Ljudkortet är inte direkt ett studiokort, men har hörlursförstärkare, 6,3 mm kontakter och har väldigt lågt brus. Sen är hela datorn vattenkyld och isolerad med skumplast för att hålla en låg ljudnivå. Snarare är det nog menat att vara en högpresterande spelburk, men den passar faktiskt oväntat bra för musik.

Det som flest nog skulle klaga på är att jag inte har några riktiga studiomonitorer, bara hörlurar. Det sägs ju inte vara så bra för mixning och jag kan hålla med på vissa punkter, men jag vill samtidigt påstå att det är en idiotisk kommentar. Det är relativt högkvalitativa lurar (Sennheiser HD 558) som antagligen ger betydligt mycket mer rättvisande ljud än billiga studiomonitorer. Dessutom beror det mycket på vad man är van vid. Jag lyssnar väldigt mycket på musik i just hörlurar och skulle jag mixa med högtalare så skulle det både kännas och bli rejält fel. Dessutom har jag ena rejäla högtalare i ett annat rum som jag testar alla mixar med.

Det som å andra sidan gör datorhörnan till en inspelningsstudio är vad som gömmer sig i lådan just under datorn. Här gömmer det sig en gammal, men ack så bra, Behringer V-AMP 2 som agerar gitarrförstärkare. Även distpedalen Behringer UM300 som ger det där lilla extra "crunchet". Utöver det så har jag en Vox hörlursförstärkar-leksak eller vad man ska kalla det och sist, men inte minst, en skål med ljuvliga plektrum. Jag vet inte hur många gånger jag vänt upp och ner på lägenheten på jakt efter plektrum, så det känns bra att ha en skål fylld endast för musikinspelning.

Musik då? Det lär komma upp något klipp här när jag har något jag vill dela med mig av. smiley


Kommentera

Loopia, ajöss och tack för fisken

Publicerat: 2014-05-05 10:48:52 | Kategori: Diverse

Som en fortsättning på det föregående inlägget så är nu Loopia ute ur bilden gällande hraffe.se. Den nya registraren, som det kallas, är City Network. De erbjuder samma funktioner som LoopiaDNS, fast är gratis samt tillhandahåller egna e-postservrar.

Gällande support och stabilitet kan jag inte säga så mycket ännu. Faktumet är att domänen gick över till City Network för bara några timmar sedan och har varit aktiv en ännu kortare stund.

Ett stort problem som tillkommit i och med flytten har varit att få kontaktfunktionen på hraffe.se att fungera, men efter någon timmas trixande så är även den igång. För att vara ärlig så fungerar den betydligt bättre nu än vad den någonsin gjort. Däremot kan det vara värt att nämna att den har strulat, så om du har försökt kontakta mig så gör det igen. smiley


Kommentera

Loopia och tystnaden

Publicerat: 2014-05-04 07:29:46 | Kategori: Diverse

Senaste dygnet så har jag i princip jobbat för att få min e-post att fungera. Den har alltid varit lite strulig på min Raspberry Pi, men den här gången så hjälpte verkligen ingenting. Jag installerade om mailservern fyra gånger och testade alla möjliga inställningar bara för att bemötas med felmeddelanden. Inte nog med det, jag återgick till en tidigare backup samt att jag rentav testade att rensa hela systemet. Då slog det mig plötsligt att det kanske inte var mitt fel. Det är Loopia som står för pekningen till hraffe.se och då också mailpekningen. Jag var nog inne och kikade i timmar för att se om de ändrat DNS-adresserna på något sätt, men det var helt tomt på information i bloggen och supportsidorna har inte uppdaterats ett smack de senaste månaderna.

Jag var riktigt nära på att ge upp när jag kom på att de kanske hade en dedikerade sida för driftinformation... och det hade de! Där stod det utförligt att de håller på att uppdatera sitt e-postsystem!! Även om det var ganska skönt att äntligen få reda på att det inte var mitt fel så är det riktigt uselt av dem att försöka smyga med det! Inte fick man något mail ens en gång om att det kunde förekomma störningar!

Med tanke på hur pass många kunder Loopia faktiskt har så tycker jag att de borde kunna meddela om såhär viktiga störningar. I mitt fall är det inte värre än att jag fick lägga ner en dag av min fritid samt att någon kanske funderar varför det inte går att skicka mail till mig, men hur är det för större företag? En större webbutik lär säkert kunna förlora tiotusentals kronor innan de upptäcker Loopias "uppgradering" och flyttar om sin mailtrafik!

Det hade inte svidit lika mycket om det var en isolerad händelse, men det här är inte första gången de råkat glömma att meddela oss kunder. Vid ett flertal tillfällen har de stängt ner domännamnet för mig och för många andra på grund av uppgraderingar eller fel, men de har aldrig meddelat mig personligen om deras planer. Kanske meddelas större kunder som hyr deras dyra webbhotell? Om så är fallet så är det ännu sämre stil, som att de inte alls bryr sig om oss som endast har ett domännamn hos dem!

Jag kräver inte 100% upptid, bara att man blir meddelad vid längre avbrott. Då detta inte verkar ske så finns det verkligen ingen anledning att vara kvar hos dem. Dessutom så har de nyligen börjat ta hutlöst betalt för sina knappt fungerande DNS-tjänster. Jag kommer då garanterat att leta efter mer professionella alternativ.

Som en sista fotnot så går det nu att skicka mail till mig igen, inget tack till Loopia däremot.Mailen vidarebefordras nu till ett annat konto utanför Loopias nät så att säga.


Kommentera

Epiphone suger och regerar

Publicerat: 2014-05-02 23:25:17 | Kategori: Prylar & Hårdvara


Jag har både under mitt förra inlägg och vid ett antal andra tillfällen antytt att märket Epiphone är ett riktigt uselt märke när det kommer till gitarrer. Jag står fast vid det, men med vissa förbehåll. Under mitten av 2000-talet så köpte jag två stycken Epiphone-gitarrer, en Special II och en G-400. På den tiden visste jag inte mycket om hur man ställer in och fixar till gitarrer och dessa två gitarrer var riktiga mardrömmar! Gitarrerna var bananformade, hade en stränghöjd som gjorde att man knappt kunde trycka ner strängarna samt vassa bandändar som man skar av sig fingrarna på! Som ovetande tar man det som att det är en värdelös gitarr och antingen lämnar tillbaka den eller gömmer undan den i en låda längst inne i förrådet. Jag gjorde det sistnämnda och för bara någon vecka sedan så packade jag fram dem!

Innan jag börjar diskutera vad som egentligen är bra med Epiphone-gitarrer så är det nog värt att fördjupa sig lite på fabriksinställningen eller rättare sagt den obefintliga alternativt högst mediokra kvalitetskontrollen som görs för dessa guror. Det är ingen hemlighet att de tillverkas på rullande band i Asien och det är självklart löjligt att förvänta sig samma kvalitet som tiotusentals kronor dyrare gitarrer, men det borde åtminstone finnas någon standard. Jag har på senare tid gått runt i olika musikaffärer och klämt på både Gibson- och Epiphone-gitarrer för skojs skull. Något som slog mig direkt var just hur vassa bandändarna var på Epiphone eller åtminstone på allt för många av dem. Gibson-gitarrerna hade överhängande väldigt lena bandändar som faktiskt inte gjorde en rädd för att ta i. Det är ju verkligen inte ett vetenskapligt bevis på dålig kvalitetskontroll, men ändå värt att nämna. Faktumet är ju att trä krymper när det skickas från varmare och fuktigare klimat till Sverige, men hur kommer det sig då att andra märken som Ibanez och BC Rich har finare bandändar än det ännu mer kända märket Epiphone? Är det så att Återförsäljare köper in lådvis med Epiphone-gitarrer och låter dem åldras i åratal i kalla och torra lager? Nu svamlar jag, men ändå värt en fundering. Gällande Gibson så är de verkligen inte någon helig graal när det kommer till kvalitetskontroll heller, men det tar vi vid ett annat tillfälle!

När det kommer till inställningarna jag fick göra med ovannämnda Special II och G-400 så var det i stora drag precis allt möjligt! Jag fick sanda och fila bandändarna, olja in greppbrädan, dra åt dragstången, ställa in stränghöjden på både stall och stränghållare och såklart byta strängar. Något som faktiskt var perfekt inställt på bägge gitarrerna var intoneringen! Om något så är det en positiv överraskning då jag verkligen avskyr att ställa in just intonering! På G-400 specifikt så bytte jag även mikrofoner (vilket går att se på bilden ovan) till EMG 85/81. Förutom problemet att få plats med alla sladdar, batteriet och potentiometrarna så var volym- och tonrattarna under all kritik! För att få dem att sitta så fick jag använda mig av rejäla mängder gängtejp. Nu sitter de åtminstone.


När allt det väl var gjort så kom den positiva överraskningen, gitarrerna är dundersköna att spela på! Det gick att få en riktigt rejält låg stränghöjd och fingrarna tar sig lätt fram och tillbaka på halsen. Ljudet är helt ok med de förinstallerade mickarna, men givetvis så finns det uppdateringsmöjligheter. Hårdvaran i övrigt är av vettig kvalitet och höjden på stallet gentemot stränghållare var utmärkt (vilket inte kan sägas om min Gibson). Det enda som jag skulle kunna klaga på är stämskruvarna som var lite väl känsliga och gjorde det onödigt knepigt att stämma upp gitarrerna. Sedan kan man ju diskutera huvudformen och hur lågbudget det känns att spela på en Epiphone. smiley

Min Special II fick en ny ägare direkt efter uppfräschningen och min G-400 kommer att vara min dedikerade andragitarr! Den säljs inte heller i samma utförande längre så den är ju nästan antik. wink


Kommentera