Xiaomi Redmi 4 Prime

Publicerat: 2017-01-20 12:10:24 | Kategori: Android

Jag vet inte hur det kommer sig, men varenda gång jag tänker att jag ska göra en serie med flera inlägg om samma sak så får jag skrivtorka. Däremot var problemen med Oukitel K6000 så pass stora att jag inte kunde lösa dem. Det stora batteriet på 6000 mAh kändes som en tredjedel av sin storlek och telefonen startade om sig själv minst en gång per dag. Detta fick mig att leta efter andra skojiga kinesiska telefoner. Den telefon som fick min penning blev till slut Xiaomi Redmi 4 Prime.

Specifikationer
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
Display: 5,0" 1080p, FHD
Processor: Snapdragon 625 Octa Core Max 2.0GHz
GPU: Adreno 506
RAM: 3GB RAM + 32GB ROM
Kamera: 13 megapixlar bak, 5 megapixlar fram
Frekvenser: GSM 850/900/1800/1900MHz 3G: 900/2100MHz 4G: 800/1800/2100/2600MHz
2 x Micro-SIM 2G / 3G / 4G + 2G / 3G / 4G
WiFi 802.11 a / b / g / n
Bluetooth 4.2
Accelerometer, Ambient Light Sensor, Gravity Sensor, Gyroscope, Proximity Sensor 
Fingeravtryckssensor på baksidan
Kapslingsklass IP64: Ingen
Anslutningar: Micro-USB, 3,5 mm ljud, 2x-sim, minneskort
Batteri: 4000 mAh
Dimensioner: 141 x 70 x 8,9 mm
Vikt: 157 g
Pris: Ca 1500 kr

Första Intrycket
Det första som slog mig var nog storleken. 0,5 tum gör otroligt mycket och telefonen i sig är betydligt mycket smidigare att ha med sig än både Oneplus One och Oukitel K6000. Kort och gott skulle jag klassa det som en förminskad variant av Outkitel K6000. Baksidan känns dock betydligt mycket bättre med mindre plastdetaljer och ett mindre distraherande kamerahus. Den enda plastdetaljen på hela telefonen är just ovanför kameran. Något störande då telefonen annars skulle kunna jämföras med en nymodig Iphone i byggkvalitet, men å andra sidan är telefonen nästan tio gånger billigare. Något som känns sämre än Oukitel K6000 är att det inte följer med något skärmskydd alls. Däremot så spelar det inte så stor roll om man repar skärmen på en så pass billig telefon.

Skärmen på Xiaomi Redmi 4 Prime är lika vacker som på Oukitels variant, speciellt efter att ha ställt in färgmättnaden. Den största skillnaden är dock utan tvekan varianten av Android. Bägge telefonerna har Android 6.0, men Xiaomi har MIUI ovanpå Android. Det är mer än bara ett skinn och ger betydligt fler inställningsmöjligheter än standard, men man märker att det är kinesiskt i grund med dåliga översättningar. Inte nog med det, jag beställde telefonen från Gearbest.com och de har en lagt på en hemmabryggd variant av MIUI. Denna har några helt förstörda funktioner och kommer mest troligt aldrig att få någon uppdatering. Mer om detta längre fram.

Batteritid
Det absolut mest förvånande med både Outkitel K6000 och Xiaomi Redmi 4 Prime är just batteritiden. Trots att det skiljer 2000 mAh till Oukitels fördel så är batteritiden på Xiaomis telefon betydligt bättre. Med min användning så klarar jag kring 5-6 dagar utan att ladda telefonen. Jag märker inga problem alls med hög batterianvändning med Bluetooth, Wifi och GPS aktiverat.

Ska jag vara helt ärlig så är skärmen också riktigt batterisnål och jag lyckas inte få mindre än 10 timmars skärmtid på en laddning. Helt klart toppbetyg!

Just laddningen av Xiaomi verkar vara på lägre spänning. Oneplus One laddar betydligt mycket snabbare, men Redmi 4 Primes batteri håller längre. Oukitels telefon laddar långsammast på grund av batterikapaciteten. Kanske inte strålande resultat, men det spelar inte så stor roll då man inte behöver ladda batteriet speciellt ofta alls.

LTE, Wi-Fi, GPS, notifikationer och fingeravtryckssensor
Det finns ingen anledning att ens skriva något under denna kategori då allting fungerar klockrent och krossar Oukitels tegelsten på alla sätt och vis. Mer konsekvent 4G-uppkoppling, AC-standard och gyroskop. Det går att jämföra med Oneplus One, men jag skulle vilja påstå att Xiaomis telefon hittar ens position snabbare.

Något som även höjer Xiaomi mot skyarna är att telefonen har en notifikations-LED till skillnad mot Outkitels motsvarighet (dvs ingen alls). Det kanske inte är den skapaste lampan, men klart bättre än ingen alls och fungerar bra nog. Oneplus One vinner här utan tvekan, men det är mer av en petitess i det stora hela.

Fingeravtryckssenorn i sig var inte dålig på Oukitel K6000, men Xiaomi vinner även här. Telefonen känner fortare av fingeravtrycken och det känns som att den är lite enklare att låsa upp rent allmänt. Lite av ett flaggskepp för en billig peng alltså!

Skärmyta och storlek
Något som tog tid att vänja sig vid var utan tvekan skärmytan. Det är en betydligt mycket mindre skärm, men samtidigt så är det samma upplösning som på de övriga telefonerna jag har nämnt. Vad som däremot är mycket positivt i samma bemärkelse är att fotavtrycket av själva telefonen är mindre. Det är knappt som att man behöver specialbeställa byxor längre för att telefonen ska få plats i fickan.

Man kan nog räkna telefonen som liten idag, men bara för ett par år sedan så skulle man ha kallat den för en bjässe. En Apple Iphone 7 är fortfarande mindre, men då är man också fast med en mindre skärm, ett mindre batteri och tyvärr också iOS.

Kamera
Finns det något att anmärka på så är det själva kameran på Xiaomi Redmi 4 Prime. Den är inte dålig alls, men jag skulle nästan vilja kalla den medioker. Kort och gott på samma nivå som Oukitels telefon. K6000 ger något skarpare bilder i mycket bra ljus, men fotona blir i allmänhet en gnutta bättre på Redmi 4 Prime. Speciellt den framåtvända kameran är ljusår bättre än vad Oukitel har att erbjuda, men Oneplus One har fortfarande övertaget både fram och bak så att säga.

Något som klår bägge mina tidigare telefoner är dock kameradioden. Både Oukitel och Oneplus har ett väldigt sterilt vitt ljus som lyser upp rejält, men samtidigt så blir alla foton med blixt något överexponerade och har man telefonen som ficklampa så känns världen mycket svartvit under nattetid. Xiaomi har valt ett varmvitt sken som fungerar bättre för både foton och att ha som ficklampa. Betydligt bättre färger och en mer normal exponering. Ljusstyrkan i sig kanske inte är på exakt samma nivå, men för min del så föredrar jag att se lite färger än bara ett kliniskt rent ljus som tränger in i ögonen.

Appkompabilitet och mjukvara
Som nämnt innan så har Xiaomi ett skinn ovanpå Android som heter MIUI. I det stora hela så gillar jag MIUI, men det är inte helt utan buggar. Just att man kan ändra tema för hela telefonen är riktigt grymt och man kan verkligen göra telefonen till sin egen. Dock med mjukvaran som hängde med från Gearbest.com så var det en del dåliga översättningar och en del funktioner som inte alls fungerade. Det var ingen katastrof, men jag längtade efter vanliga Android när jag använde telefonen.

Xiaomi är däremot riktigt konservativa när det kommer till att låsa upp telefonen eller att byta mjukvara. Det var först bara för en dag sedan som jag lyckades med dessa bragder. Först för att låsa upp telefonen så måste man fråga Xiaomi via deras hemsida och i mitt fall dröjde det över en vecka innan de godkände min förfrågan. Däremot är det inte bara att låsa upp rakt av för man måste ha originalmjukvaran installerad först för att det ska lyckas. Ett tag kändes det lite som ett moment 22 då man måste låsa upp telefonen för att installera annan mjukvara, men att man måste ha annan mjukvara för att låsa upp telefonen.

Det tog ungefär en vecka till innan jag faktiskt lyckades och det är helt klart möjligt om man vet hur man ska göra. Kort och gott så måste man starta telefonen i nedladdningsläge, installera drivrutiner på en dator och uppdatera mjukvaran via Xiaomis egna program. Jag vet inte hur många felmeddelanden jag var tvungen att analysera och överkomma, men till slut gick det att uppdatera till den officiella mjukvaran.

Nästa problem är just med den officiella mjukvaran. Då det är kinesiskt i grund så är det fortfarande många funktioner som inte fungerar och inte går att stänga av. Det största problemet är dock att mjukvaran inte har svenska som språk! Det som däremot går att göra med den officiella mjukvaran är just att låsa upp telefonen. Även detta görs med Xiaomis egna programvara via en dator, men det var en barnlek jämfört med tidigare problem. Efter detta så kan man lägga in TWRP och flasha inofficiell mjukvara från Xiaomi.eu. Med denna mjukvara så kan man få hela systemet helt på svenska och det går även att stänga av alla inkompatibla funktioner. Efter allt detta så är MIUI en dröm att använda!

Appkompabiliteten i allmänhet är bättre än på Oukitels telefon, men fortfarande så är det svårt att få appar att stanna öppna i bakgrunden. MIUI är relativt aggressivt när det kommer till stänga ner appar som inte är i förgrunden och även efter man gjort en djupdykning i inställningarna så är det vissa appar som stänger ner sig titt som tätt. Ett bra exempel är "Should I Answer" som hela tiden blev nedstängt av MIUI. Även Macrodroid som jag använder flitigt var klurigt att få till så appen faktiskt förblev aktiverad.

Slutklämmen
Trots att det krävdes en del jobb för att Xiaomi Redmi 4 Prime skulle kännas riktigt bra så var det värt det. Det är en bättre telefon än Oukitel K6000 på alla i princip alla plan. Oneplus One har en bättre kamera, men Xiaomi Redmi 4 Prime känns ändå som en bättre telefon. Om Xiaomi inte var så restriktiva med sin mjukvara så skulle jag rekommendera telefonen för alla, men i nuvarande läge så är det klart en fördel om man är tekniskt lagd för att få den bästa upplevelsen.

Blir det några fler delar? Säkerligen så kommer jag att använda Xiaomi Redmi 4 Prime en längre tid och då blir det antagligen en del att skriva om, men just för tillfället har jag fått ut mig allt och lite till. Håll till godo!


Kommentera